Miks suhtleb Boris Johnson endise KGB ohvitseriga? (27)

Copy
Boris Johnson Moskvas 2017. aastal.
Boris Johnson Moskvas 2017. aastal. Foto: POOL New/REUTERS/Scanpix

Nädalavahetusel Eestit külastanud Briti peaminister Boris Johnson on kodumaal kriitika alla sattunud, sel korral põhjuseks taas tema suhted endise KGB agendi Aleksandr Lebedevi ja tema poja Jevgeniga.

Siiani pole veel avalikuks saanud Briti parlamendikomiteede poolt kokku pandud raport Venemaa mõjutegevuse kohta Briti poliitikas, mille avaldamise Johnson valimiskampaania ajal keelas. Väidetavalt heidab raport valgust sellele, kuidas Moskva Briti poliitikat mõjutab ning sellele, kuidas Vene eliidi lobitöö on Ühendkuningriigis olnud edukas.

Vaid päev pärast valimisvõitu Ühendkuningriigi erakorralistel valimistel, oli peaminister Johnson koos oma tüdruksõbra Carrie Symondsiga külaliseks endise KGB agendi Aleksandr Lebedevi ja tema poja Jevgeni poolt korraldatud uhkel peol.

Lebedevid väidavad ise, et on kõigest ettevõtjad ja meediaettevõtte omanikud. Samas näitas Aleksandri 60. sünnipäeva puhul korraldatud pidu selgelt, kuidas nende sidemed ulatuvad Downing Streetile välja.

Aleksandr Lebedev.
Aleksandr Lebedev. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Johnson oli üks mitmest tipp-poliitikust, kes Lebedevi perekonnale kuuluvasse 6 miljonit naela (7 miljonit eurot) maksvasse Regent’s Parki villasse kohale tuli. Kohal oli näiteks ka endine peaminister David Cameron, samuti tuli üritusele Lebedevidele kuuluva ajalehe London Evening Standard toimetaja ja endine rahandusminister George Osborne.

Veel võtsid osa näiteks parlamendi ülemkoja leiboristist liige Peter Mandelson ja endine leiboristide varivalitsuse liige Tristram Hunt.

Poliitikute kõrval olid kutsutute hulgas näiteks Mick Jagger, printsess Eugenie, näitlejad Matt Smith ja Rosamunde Pike. Ehkki kutse esitati ka Londoni linnapeale Sadiq Khanile, otsustas meer mitte osaleda.

The Guardiani teatel oli eriti üllatuslik just Johnsoni osalemine päev pärast valimisvõitu. Kuigi saladus pole see, et Johnson on nii poliitik kui ka kuulsus, siis mõnede jaoks oli üllatav, et rahvavalitsust lubanud peaminister otsustas sedavõrd ruttu pärast valimisvõitu hoopiski eksklusiivses seltskonnas pidu pidada.

Peole kutsuti ka leiboristide juht Jeremy Corbyn, kes kohale ei tulnud. Venelased mõtlesid aga selle peale, et kõrged poliitikud ei pruugi kohale ilmuda ja sel põhjusel oli palgatud näiteks Corbyni jäljendaja. Juhuks kui Johnson otsustanuks mitte kohale ilmuda, palkasid Lebedevid peo jaoks ka Johnsoni teisiku.

Peaministri puhul võis Lebedevide peol osalemine olla märk tema tänulikkusest. Lebedevide omanduses olev ajaleht London Evening Standard toetas suvel Johnsonit Konservatiivse Partei juhivalimistel. Enne Ühendkuningriigi valimisi otsustati samuti Johnsonit toetada, kuigi see seisukoht ei langenud kokku lehe lugejaskonna ehk pigem vasakpoolsete ja Euroopa Liidu jäämist pooldavate londonlastega.

Lebedevid juhivad ajalehte London Evening Standard.
Lebedevid juhivad ajalehte London Evening Standard. Foto: Leon Neal/AFP/Scanpix

Siiani pole selge, miks peaminister pole aga avaldanud raportit Venemaa kohta. Ta lükkas tagasi väited selle kohta, justkui oleks Venemaa mõjutanud 2016. aasta Brexiti-referendumit.

Samas tekitavad küsimusi Johnsoni sidemed endise KGB alampolkovniku Aleksandr Lebedeviga. Noore spioonina asus Lebedev veel Margaret Thatcheri ametiajal tööle Nõukogude Liidu saatkonda Londoni Kensingtoni linnaosas. Pikalt spioonina tegutsenud mees otsustas oma senise ameti 1990. aastatel panganduse vastu vahetada, 2009. aastal ostis ta enamusosaluse ajalehes London Evening Standard.

Hoolimata venelaste huvitavast taustast, on Johnson ikka ja jälle nendega tihedalt läbi käinud. Londoni linnapeana käis ta korduvalt Lebedevide Itaalias asuvas luksusvillas ning Jevgeni poolt Londonis korraldatud pidudel.

Ta oli üks paljudest staaridest, kes nädalavahetuseks Itaaliasse lendas, et uhketest pidudest osa võtta. Sõprusest annab märki seegi, et Jevgeni nimetas isegi ühe oma kodustatud hundi Borisiks.

Mis Itaalia villas toimub?

Eriskummaline reis Itaaliasse toimus 2018. aasta aprillis, mil toonane välisminister Johnson endise spiooni Sergei Skripali mürgitamise järel lahvatanud kriisi tipphetkedel ilma ihukaitsjateta üksinda Itaaliasse lendas. Järgmisel hommikul märkasid turistid Itaalias lennujaamas väsinud ja pohmellis Johnsonit.

Reisi eesmärkide kohta Johnson selgitusi ei jaga. Kaks kuud pärast reisi esitles Aleksandr Lebedev oma raamatut ja väitis esitlusel, et Johnson käis küll villas, aga omavahel nad seal toona ei kohtunud.

Itaalia villat külastanute sõnul on noorem Lebedev küllaltki üksik inimene, kes on kõige õnnelikum just oma Itaalia kodus, kus ta saab põgeneda meediaväljaande juhtimisega seotud murede eest. Külaliste sõnul ei mõista Lebedev küll liiga hästi poliitikat, ent naudib mõjuvõimsate inimestega suhtlemist.

Jevgeni Lebedev.
Jevgeni Lebedev. Foto: JUSTIN TALLIS/AFP/Scanpix

Esmakordselt villat külastavad inimesed peavad Jevgeni auks toosti ütlema, samuti oodatakse neilt esinemist, milleks on tavaliselt kas kõne või mõni lühike näitemäng. Üritustel tarbitakse palju alkoholi, eriti viina. Samuti jäävad külastajad villasse mõnikord plaanitust pikemaks, oodates tagasilendu Lebedevi eralennukiga.

Peod toovad kokku kuulsused ja poliitikud, kes omavahel muidu harva kokku puutuvad. Mõnede sõnul on aga Lebedevi pidude juures ka teine külg ja peod on tegelikult kattevarjuks kohtumistele, kus inimestel on võimalik privaatselt poliitikutega suhelda.

«Jevgeni saadab vastu autod ja lennutab inimesi eralennukitega, ta paneb nad end tähtsana tundma. Laual on alati palju kalamarja, mis külalistele meeldib. Samuti on tavaliselt kohal fotograaf, kes kindlustab selle, et külalised saavad meediakajastust,» ütles üks varasemalt pidudel osalenud inimene Guardianile.

Tihti on Lebedevide pidudel osalenud näiteks näitlejad Keira Knightley, Joan Collins, Ian McKellen ja Ralph Fiennes.

Jevgeni nn staaride telefoniraamat on osaliselt täienenud ka Evening Standardi teatriauhindade gala tõttu, mida leht alates 1955. aastast korraldanud on. Samuti on ta väidetavalt andnud ajakirjanikele korralduse inimeste pidudele kutsumiseks.

Lebedevi head suhted Kremliga

Aleksandr Lebedev peab end aga Venemaal pooleldi opositsionääriks ja valitsuse tagakiusamise ohvriks. Tema pangal on olnud probleeme, samuti on ta toetanud ajalehte Novaja Gazeta.

Tegelikkuses on tema sidemed Kremliga aga soojad. 2014. aastal toetas ta avalikult Krimmi annekteerimist. Krimmis kuulub talle ka hotell mere ääres. Ta on üritanud aastate jooksul n-ö korrigeerida lääne meedia vaateid Krimmi osas, mis mehe hinnangul on kallutatud.

Vanemal Lebedevil on head suhted Venemaa välisministeeriumi kõneisiku Maria Zahharovaga, kes oli külaline tema raamatuesitlusel. Ka on Lebedev väitnud, et Venemaa polnud seotud Skripalide mürgitamisega Salisburys ning väitnud, et Sergei Skripal rööviti Briti luureteenistuse poolt.

Lebedevide väitel pole neil Kremli globaalse agendaga aga mingit pistmist. Sellest hoolimata annavad nende üritused võimaluse tuua ühte kohta kokku mõjukad inimesed alates Briti peaministrist, lõpetades kuulsuste ja Vladimir Putini abilistega.

Kommentaarid (27)
Copy
Tagasi üles