Ahju pugenud austraallane pääses maastikupõlengust eluga (1)

Copy

Austraalias valitsev põrgukuumus andis täna veidi järele ja andis tuletõrjujatele võimaluse valmistuda peatseks olukorra halvenemiseks.

Nädalavahetusel hävitasid Austraalia maastikupõlengud 180 elumaja ning nõudsid ühe inimelu. Kokku on viies osariigis rohkem kui 3,7 miljonil hektaril möllavad maastikupõlengud siiani nõudnud kuus elu.

Pottsepp Steve Harrison rääkis Reutersile, et pääses Edela-Sydneys põlengust eluga vaid tänu sellele, et ronis põletusahju peitu. Mees otsustas eile Balmorali linnale lähenenud põlengu eel oma territooriumit kaitsma jääda. Selleks ajaks kui ta ümber mõtles, oli juba liiga hilja.

«Jooksin oma auto juurde, aga mu aed ja sissesõidutee juba põlesid. Tee põles, ma ei saanud evakueeruda,» rääkis Harrison. «Eelmisel päeval olin omale ehitanud umbes kirstu suuruse põletusahju. Täpselt piisavalt suure, et sinna sisse ronida. Kui ma poleks plaan B peale mõelnud, oleks ma surnud. Selles väikeses ahjus oli mul tulekustuti, ämbritäis vett, pudel joogiveett ja tuletekk.»

New South Walesi osariigi peaminister Gladys Berejiklan ütles, et 400 elanikuga Balmorali väikelinn on sisuliselt hävinenud. Kokku lõõmab osariigis pea 100 erinevat maastikupõlengut. Täna teatasid aga päästjad, et olukord on veidi paranenud ja järgmiste päevade jooksul peaksid tingimused olema piisavalt head, et päästjatel peaks õnnestuma ilmselt tulekoldeid piirata.

Austraalia on maastikupõlengutega nüüdseks võidelnud juba mitu kuud, sest sel aastal algasid põlengud kuivuse ja kuumuse tõttu tavapärasest varem. Eelmisel nädalal kerkis õhutemperatuur kuumalaine tõttu 41 kraadini ja põud riigi idaosas on metsad ning maastiku väga kuivaks muutnud.

Ilmaennustuse kohaselt võib temperatuur nädala lõpuks taas väga kõrgele tõusta, küündides pealinn Adelaide’s ja ka Melbourne’is 39 kraadini.

Koaalad ohus

Põlengud on rängalt mõjunud ka elusloodusele, nõudes näiteks sadade koaalade elu. Nii tuleb tuletõrjujatel inimeste kõrval abi anda ka loomadele.

Täna jõudis internetti video sellest, kuidas Adelaide’i lähedal tuli tuletõrjujate juurde koaala, kellele pudelivett anti. Pärast kiiret joogipausi otsustas loom oma teekonda jätkata, joostes veel põlemata metsa suunas.

Tuletõrjuja koaalale pudelivett andmas.
Tuletõrjuja koaalale pudelivett andmas. Foto: OAKBANK BALHANNAH CFS/Reuters/Scanpix
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles