Lukašenko: Vene-Valgevene liitriigi põhiseaduse loomise aeg on möödas (4)

BNS
Copy
Aleksandr Lukašenka.
Aleksandr Lukašenka. Foto: Mikhail Klimentyev/Mikhail Klimentyev/TASS

Vene-Valgevene liitriigi põhiseaduse loomine on pöördumatult möödas Venemaa varasemate aastate seisukohtade tõttu, ütles Valgevene president Aleksandr Lukašenko.

«See aeg on läinud. Pöördumatult,» ütles Lukašenko usutluses raadiojaamale Ehho Moskvõ.

«Valgevenes ja Venemaal on kasvanud üles uus põlvkond, kes ei mäleta enam aega, mil Venemaa ja Valgevene olid osa ühest riigist,» lisas president.

Mõnda aega tagasi tegi Valgevene ettepaneku allkirjastada liitriigi leppe uuendatud versioon, mis oleks hõlmanud ka rahvahääletust liitriigi põhiseaduse, ühisvaluuta ja mõne muu küsimuse üle, meenutas Lukašenko. 

Tema sõnul tegi ta ka ettepaneku hakata lepet rakendama kohe pärast ratifitseerimist, kuid Venemaa oli sellele vastu.

«Kartsite, et Lukašenko tuleb kiirelt Kremli, krabab monomahhi mütsi ja toimetab selle Peterburi või Minski või - Jumal hoidku - varastab ära. Kuid see polnud sentigi väärt.»

«Teie (Venemaa) keeldusite seda teed minemast (referendumit pidamast) ja tegite maja ehitusega algust katusest,» lausus ta.

Nüüd aga ei saa enam luua liitriiki viisil nagu Venemaa on välja käinud, lisas ta.

«Seepärast ei tohi täna enam seda küsimust lahendada nii nagu teie välja jäite: olgu see-ja-see president ning olgu parlament todaviisi ja nii edasi. Nagu me hakkaksime kõike ülevalt ehitama... Sellisel juhul tuleb tohutu purse... Mitte ainult Valgevenes, vaid ka Venemaal,» ütles Lukašenko.

«Kui tahate liituda, siis millistel tingimustel?» küsis Lukašenko. «Mis tahes ebavõrdne liit või impeerium on hukule määratud,» lisas president oma ajalooteadmistele tuginedes.

«Ja nad ei vihja sellele, vaid ütlevad otse välja: «Nojah, me oleme suur ja teie väike. Seega saab asi toimuma nii nagu meie tahame.» Ja mina vastan: «Ei, teeme ühise asja sellest, mis on paremad teie riigis. Aitame Venemaal kinnistada asju, mis on paremad meie riigis.»»

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles