USA astronaudid aitasid esmakordselt jõuluvana teed kaardistada

BNS
Copy
NORAD teeb ülevaadet tänavu Jõuluvana marsruudist.
NORAD teeb ülevaadet tänavu Jõuluvana marsruudist. Foto: Handout ./REUTERS/Scanpix Baltics

Kanada ja USA kaitseagentuur NORAD on aastakümneid andnud ülevaadet jõuluvana rahvusvahelisest kinkide kohaletoimetamise marsruudist, kuid tänavu aitasid agentuuril seda ülesannet täita ka USA astronaudid.

«Kinnitasime oma silmaga, et jõuluvana liigub praegu India kohal,» ütles Andrew Morgan Eesti aja järgi kell 19 videosilla vahendusel Rahvusvahelisest Kosmosejaamast.

Põhja-Ameerika õhu- ja kosmosekaitse väejuhatus (NORAD) teatas, et Maa kohal 400 kilomeetri kõrgusel ja 27 000-kilomeetrise tunnikiirusega liikuv ISS on «suurepärane koht jõuluvana nägemiseks tema iga-aastasel reisil ümber maailma». 

«NORAD hindab kolonel Morhani ja ISS-i meeskonna toetust,» lisas väejuhatus.

Väejuhatuse teatel tõusis jõuluvana Põhjapooluselt õhku Eesti aja järgi kell 11.30.

NORAD jälgib jõuluvana teekonda 1955. aastast, mil üks tüdruk helistas ühes kohalikus lehes olnud poereklaamis valesti trükitud telefoninumbrile arvates, et ta helistab jõuluvanale.

Poe asemel helises telefon hoopis USA õhuväe õhu- ja kosmoseoperatsioonide keskuses, kus üks sõjaväelane sai veast kiirelt aru ja kinnitas tüdrukule, et ta on tõepoolest jõuluvana.

Sestsaati on NORAD edastanud jõuluvana ja tema üheksa põhjapõdraga kinke täis ree asukohta miljonitele üle maailma aadressil noradsanta.org.

Jõululaupäeval aitavad 1500 vabatahtlikku sõjaväel vastata lastelt tulevatele telefonikõnedele ja e-kirjadele. Sageli vastavad mõnele telefonikõnele ka USA president ja esileedi.

USA põllumajandusministeeriumi teatel said jõuluvana ja tema põhjapõdrad riiki sisenemiseks ning inimeste katustele maandumiseks eriloa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles