Hongkongis jätkuvad jõulude ajal meeleavaldused

Copy
Hongkongi meeleavaldajad kaitsmas end 24. detsembril märulipolitseinike pisargaasi eest.
Hongkongi meeleavaldajad kaitsmas end 24. detsembril märulipolitseinike pisargaasi eest. Foto: LUCY NICHOLSON/Reuters/Scanpix

Hongkongis puhkesid kolmapäeval meeleavaldajate ja politsei vahel kokkupõrked, erihalduspiirkonna liidri arvates rikuvad demokraatiameelsed protestijad jõulumeeleolu. 

Politsei kasutas aktivistide vastu pipra- ja pisargaasi. Meeleavaldajad kogunesid mitmes linnajaos ja ka kaubanduskeskustes.

Mong Koki linnajaos kasutati pisargaasi politsei peale karjunud rahvahulga vastu, teatas AFP reporter. Pipragaasi tarvitati vähemalt kahes kaubanduskeskuses. Protestijate sekka olid imbunud ka tavariietes politseinikud, teatas kohalik meedia. 

Kokkupõrked olid kolmapäeval siiski vaoshoitumad kui need, mis puhkesid jõululaupäeval, mil märulipolitsei ja meeleavaldajate vastasseis kestis ühes ärirajoonis mitu tundi. Mitmes linna piirkonnas kasutati ka kummikuule ning protestijad loopisid kohati süütepomme, blokeerisid sõiduteid ja vandaalitsesid väidetavalt niiöelda hiinameelsetes poodides. 

Hongkongi liider Carrie Lam nimetas meeleavaldajaid «isekateks». 

«Sellised ebaseaduslikud teod pole mitte ainult rikkunud jõulumeeleolu, vaid on ka halvasti mõjutanud kohalikke ettevõtteid,» sõnas Hiina erihalduspiirkonna tegevjuht.

Meeleavaldused algasid juunis vastusena seaduseelnõule, mis lubanuks kahtlusaluste väljaandmist Mandri-Hiinale. Lam on seadusest loobunud, kuid protestid jätkuvad ja neil nõutakse demokraatlikke reforme ja Hongkongile tagatud vabaduste piiramise lõpetamist. 

Endises Briti koloonias elab suur kristlaste kogukond. 

Viimastel nädalatel on olnud olukord Hongkongis küllaltki rahulik. 

Protestiliikumine, mis tähistas 9. detsembril poole aasta möödumist liikumisele aluse pannud esimesest meeleavaldusest, tõi päev varem Hongkongi tänavatele valitsuse vastu meelt avaldama 800 000 inimest. 

Korraldajate hinnangul liikus lakkamatu inimvool tunde läbi linna ilmeka näitena endiselt keevast vihast võimude vastu pool aastat kestnud meeleavalduste järel. Protestijad nimetasid meeleavaldust Lami viimaseks võimaluseks nõustuda demokraatialiikumise nõudmistega, mille seas on sõltumatu juurdlus politseivägivalla suhtes, amnestia vahistatutele ja täielikult vabad valimised. 

Rahumeelne suurmeeleavaldus leidis aset kaks nädalat pärast Pekingi-meelsete parteide lüüsaamist Hongkongi kohalikel valimistel, millega purustati valitsuse müüt, et protestide vastu on erihalduspiirkonna «vaikne enamus».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles