Jaapanis vahistati altkäemaksu võtmises kahtlustatuna parlamendisaadik

Copy
Jaapanlased 2017. aasta detsembris Kyoto linnas mänguautomaaide taga populaarset hasartmängu pachinko mängimas.
Jaapanlased 2017. aasta detsembris Kyoto linnas mänguautomaaide taga populaarset hasartmängu pachinko mängimas. Foto: Caro / Schuelke/Caro / Schuelke/Scanpix

Jaapanis vahistati kümnete tuhandete dollarite väärtuses altkäemaksu võtmises kahtlustatuna parlamendisaadik, ütlesid prokurörid kolmapäeval.

Tsukasa Akimoto, peaminister Shinzo Abe võimuerakonna endine liige, sai 2017. aastal kolm miljonit jeeni (praeguse vahetuskursi järgi 27 400 USA dollarit) firmalt, mis tahtis ehitada kasiino, ütlesid prokurörid ettevõtte nime avaldamata. 

Rahvasaadiku vahistamine võib suurendada survet Abe valitsusele, mis seadustas 2018. aastal tugevast vastuseisust hoolimata Jaapanis kasiinod. 

Akimoto, kes eitas Twitteris kahtlustusi altkäemaksu võtmises, oli Abe valitsuse kasiinopoliitikat juhtiv aseminister. 

Prokuröride sõnul oli ta raha vastuvõtmisel teadlik, et firma pakkus meelehead valitsuselt soodsate otsuste saavutamiseks kasiinoprojektide osas. 

Jaapani rahvusringhäälingu NHK teatel andis altkäemaksu Hiina kihlveofirma 500.com ning prokurörid võtsid kolm firma töötajat vahi alla. 

Prokuröride väitel kutsuti parlamendisaadik reisile Hokkaidosse ja talle maksti 700 000 jeeni, millega tasuti ka lennupiletite ja majutuse eest. 

Akimoto lahkus pärast vahistamist Abe Liberaaldemokraatlikust Parteist (LDP). 

Jaapani valitsus on püüdnud pikka aega rajada Las Vegasele iseloomulikke megakuurorte, milles on lõimitud kasiinod, meelelahutusasutused, restoranid, hotellid ja konverentsikeskused. 

Poliitika toetajad väidavad, et kasiinod hoogustavad turistide ja firmade ligimeelitamisega Jaapani stagneeruvat majandust, ja toovad näiteks Hiina erihalduspiirkonna Macau. 

Aasias peetakse Jaapanit hasartmängude «Pühaks graaliks» selle jõuka elanikkonna, läheduse tõttu Hiina turule ja teiste, seaduslike hasartmängude nagu hobuste võiduajamine ja pachinko populaarsuse pärast.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles