Ajaleht: pilootide häirimine laserkiirega suurenes plahvatuslikult ka Soomes

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laserkiir linna kohal
Laserkiir linna kohal Foto: SCANPIX

Lennukipilootide segamine laserkiirtega on Soomes kolme aastaga suurenenud plahvatuslikult, kirjutab tänane ajaleht Turun Sanomat.

Liiklusturvalisuse ameti Trafi andmetel registreeriti tänavu 40 taolist intsidenti. Aastal 2008 oli neid Soomes aga vaid üheksa.

Laserkiir põhjustab lenduritel nägemishäireid. Euroopas teatati mullu enam kui 2000 laserkiirega segamise juhtumist, USAs oli neid koguni 3000.

Kuna tegemist on üha sageneva kuriteoga, siis plaanivad riigid seadusmuudatusi ja karistuste karmistamist. Soomes saab praegu karistada vaid rahatrahviga, kuna seaduse järgi on tegemist liikluse segamisega.

«Laserviipa peetakse laste mänguasjaks, selle põhjustatavat ohtu ei mõisteta. Praeguse seisu järgi on vaid aja küsimus, kui segamine toob kaasa tõsise õnnetuse,» rääkis Trafi osakonnajuhataja Heli Koivu ajalehele.

Selline õnnetus oli väga lähedal septembris Venemaal, kui 15-aastane teismeline suunas laserkiire maanduva lennuki kokpitile.

Soomes on keelatud müüa enam kui ühe millivatiseid kaasaskantavaid laserviipu. Illegaalseid seadmeid tuleb maale internetikaubanduse kaudu, ka ostetakse neid kaasa välisreisidelt.

Näiteks Tais müüakse koguni 300-millivatise võimsusega laserviipu, mis võivad silma sattudes põhjustada alalisi nägemishäireid. Norras sai üks väike tüdruk viga, kui tema silmale suunati 100-millivatise võimsusega laserkiir.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles