Navalnõi kaasvõitleja sundvärvati Vene sõjaväkke ja saadeti Arktikasse (1)

Copy
Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi (keskel) ja tema asutatud Korruptsioonitõrjefondi (FBK) projektijuht Ruslan Šaveddinov (paremal) 2017. aasta 9. juunil.
Vene opositsiooniliider Aleksei Navalnõi (keskel) ja tema asutatud Korruptsioonitõrjefondi (FBK) projektijuht Ruslan Šaveddinov (paremal) 2017. aasta 9. juunil. Foto: EVGENY FELDMAN/Reuters/Scanpix

Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi ütles kolmapäeval, et üks tema kaasvõitlejaid võeti sunniviisiliselt sõjaväkke ja saadeti kaugesse Arktika sõjaväebaasi aega teenima. 

Ruslan Šaveddinov, Navalnõi asutatud Korruptsioonitõrjefondi (FBK) projektijuht, läks kaduma esmaspäeval pärast seda, kui võimuesindajad murdsid sisse tema Moskva korterisse ja sellele järgnes tema mobiiltelefoni SIM-kaardi blokeerimine. 

Teisipäeval ilmus ta välja Põhja-Jäämeres ühel Novaja Zemlja saarel asuvas salajases õhutõrjebaasis, lausus Navalnõi. Omaaegne Nõukogude Liit kasutas Barentsi merd Kara merest lahutavat Novaja Zemlja saarestikku tuumakatsetuste korraldamiseks. 

«Temalt võeti ebaseaduslikult vabadus,» lausus Vene presidendi Vladimir Putini tuntuim kriitik blogipostituses, nimetades Šaveddinovit (23) poliitvangiks. 

Vene sõjaväe kinnitusel oli Šaveddinov ajateenistusest pikka aega kõrvale hoidnud. 

Venemaal on ajateenistus kohustuslik kõigile meestele vanuses 18–27. Ajateenistuse pikkus on üks aasta. 

Paljud vene mehed leiavad siiski võimaluse selles ülikorrumpeerunud ja puudulikus süsteemis aja teenimist vältida.   

Navalnõi sõnul on Šaveddinovil terviseprobleem, mis ei luba teda ajateenistusse võtta ning ta sundvärvati ja saadeti Arktika baasi ilma baasväljaõppeta. 

FBK advokaadi Vjatšeslav Gimadi sõnul kannavad selle «inimröövi» eest otsest vastutust Vene kaitseminister Sergei Šoigu ja Vene president Vladimir Putin. 

Navalnõi pressiesindaja Kira Jarmõš, kes on Šaveddinovi elukaaslane, ütles, et FBK projektijuht oli hiljuti Moskva linnaduuma opositsiooniliste saadikute kontaktisik. 

«Ehk peitub siin põhjus, miks selline asi juhtus,» lausus Jarmõš AFP-le. Tema sõnul õnnestus Šaveddinovil talle teiste inimeste telefone kasutades Novaja Zemljalt helistada. 

Navalnõi sõnul ei lubata Šaveddinovil erinevalt teistest sõduritest välismaailmaga suhelda ja telefoni kasutada. 

Ta lisas ka, et sõjavägi tegi ühele mehele ülesandeks Šaveddinovi ööpäevaringse jälitamise. 

«Relvajõud ei tea ise ka, mida kuradit temaga peale hakata,» lausus Navalnõi. 

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ütles ajakirjanikele, et ei tea, kas Šaveddinov hoidis ajateenistusest kõrvale. «Kui see nii oli ja ta võeti sel moel ajateenistusse, tehti kõike ranges kooskõlas seadusega,» märkis ta. 

Šaveddinovi röövimine tõi Moskvas kaasa opositsiooniaktivistide meeleavaldused, millest üks korraldati sõjaväe peakorteri ees. 

Navalnõi toetajate avaldatud fotode järgi seisis ühel plakatil: «Kohustuslik sõjaväeteenistus on repressiooni tööriist», teisel aga «Head uut 1937. aastat». 

1937. aasta oli Nõukogude Liidus diktaator Jossif Stalini algatatud Suure Terrori kõrgaasta. 

«Ruslan Šaveddinovi röövis FSB ja ta saadeti Novaja Zemljale maapakku,» seisis ühel plakatil. 

Tuntud inimõiguslane Valentina Melnikova ütles AFP-le, et kutsealuste karmide ilmastikutingimuste ja pikkade polaarööde poolest tuntud Arktika sõjaväerajatistesse saatmine on võimude poolt tavatu samm. 

Sõduriemade komiteede liidu juht Melnikova süüdistas Vene ametnikke Šaveddinovi juhtumis kõigi kutsealuste väeteenistusse võtmist käsitlevate protseduuride rikkumises. 

Vene võimud on suurendanud viimastel aastatel järk-järgult survet Navalnõile ja tema liitlastele. 

Navalnõi aitas korraldada suvel meeleavaldusi Moskva valimisvõimude otsuse vastu mitte lubada septembris peetud linnaduuma valimistele süsteemivälise opositsiooni kandidaate. 

Mitmele nende meeleavalduste käigus vahistatule on Vene võimud määranud hiljem vanglakaristuse. 

Opositsiooni toetajate sõnul on Šaveddinovi kohtlemine uus madalpunkt Kremli võitluses teisitimõtlejatega. 

«Inimeste äärmuslikes tingimustes elama sundimine on sadism,» lausus poliitikavaatleja Igor Jakovenko, kes lisas, et opositsiooni liikmete karistamine nende Arktikasse saatmise teel on kuritegu. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles