Türgi president arutas Tuneesias Liibüa relvakonflikti

BNS
Copy
Türgi ja Tuneesia president.
Türgi ja Tuneesia president. Foto: MOHAMED HAMMI/SIPA/MOHAMED HAMMI/SIPA/Scanpix Baltics

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan külastas kolmapäeval Tuneesiat, kus arutas oma kolleegiga relvakonflikti Tuneesia naaberriigis Liibüas. 

«Me arutasime koostöövõimalusi relvarahu saavutamiseks Liibüas ja poliitilise protsessi taasalustamiseks,» lausus Erdoğan pressikonverentsil pärast kohtumist endise juuraprofessori Kaïs Saiediga, kes sai Tuneesia presidendiks oktoobris. 

Türgi parlament ratifitseeris laupäeval julgeoleku- ja sõjalise koostööleppe Liibüa pealinna Tripolit ja riigi lääneosa kontrolliva ühtsusvalitsusega (GNA), mis lubab Ankaral Liibüasse väed saata.  

Recep Tayyip Erdoğan ja Kaïs Saied.
Recep Tayyip Erdoğan ja Kaïs Saied. Foto: MOHAMED HAMMI/SIPA/MOHAMED HAMMI/SIPA/Scanpix Baltics

Erdoğan on lubanud suurendada vajadusel sõjalist toetust GNA-le olukorras, kus Liibüa idaosa valitsust toetav väepealik Khalifa Haftar püüab aprillis alanud operatsiooni käigus Tripolit vallutada. 

«Liibüas aset leidvate negatiivsete arengute mõju ei piirdu selle riigiga, vaid mõjutab ka naaberriike, esmajärjekorras ja peamiselt just Tuneesiat,» lausus Türgi riigipea. 

«Liibüas tuleb võimalikult kiiresti jõustada relvarahu,» märkis Erdoğan.

Tuneesial on Liibüaga pikk piir ning tuhanded liibüalased on alates 2011. aastal diktaator Muammar Gaddafi kukutamise ja tapmisega lõppenud kodusõjast naaberriiki põgenenud. 

Türgi, Katar ja Itaalia toetavad Liibüa konfliktis GNA-d, Haftari toetavad aga Prantsusmaa, Venemaa ning tähtsamad araabia riigid nagu Egiptus, Araabia Ühendemiraadid ja Saudi Araabia.

Recep Tayyip Erdoğan ja Kaïs Saied.

MOHAMED HAMMI/SIPA/MOHAMED HAMMI/SIPA/Scanpix Baltics

Venemaa lükkas novembris tagasi USA päevalehe New York Times väited Vene palgasõdurite saatmisest Liibüasse Haftari poolele võitlema. ÜRO on süüdistanud Haftari isehakanud Liibüa Rahvusarmeed (LNA) võitlejate värbamises Sudaanist. 

«Ma imestan selle üle, mida nad Liibüas teevad,» lausus Türgi president kolmapäeval. «Kui Türgit kutsutakse (vägesid saatma), võtame selle vastu, sest vähemalt meil on kokkulepe GNA-ga,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles