Netanyahu astub tulle Likudi esimehe valimistel

Copy
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu. Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu seisab täna silmitsi Likudi partei esimehe valimistega, kus tema võit ammuse vastase Gideon Sa'ari üle ei ole kaugeltki kindel.

Kaotus oleks 70-aastasele Netanyahule tõsine hoop, aga isegi tasavägine tulemus nõrgendaks tema positsiooni konservatiivses erakonnas, mida ta on juhtinud juba 20 aastat.

Millised ka ei oleks tulemused, «Netanyahu saab ainult kaotada», ütles paljude Iisraeli valimiskampaaniate ajal küsitlusi läbi viinud Stephan Miller.

Sõltumata Sa'ari toetuse suurusest on see esimene kord viimase 10 aasta jooksul, kui rühm valijaid väljendab selget soovi Netanyahust vabaneda, lisas ta.

«Kui Sa'ari toetus on üle kolmandiku, kahjustab see Netanyahut oluliselt.»

Kümme aastat peaministriametit pidanud Netanyahut ootavad lähiajal ees kolmandad parlamendivalimised 12 kuu jooksul ja süüdistus mitmes korruptsiooniga seotud kohtuasjas.

Sa'ar ja Netanyahu on viimastel päevadel usinalt kampaaniat teinud, et kallutada enda poole suurem osa 116 000 parteiliikmest, kel on õigus esimeest valida. Saari kutset debatile Netanyahu aga vastu ei võtnud.

Täna hommikul kell 9.00 avati üle Iisraeli 100 valimisjaoskonda. Valimised lõppevad kell 23.00, kuid tulemusi ei ole oodata enne homme varahommikut.

Valimiste võitja viib Likudi järgmistele ennetähtaegsetele parlamendivalimistele.

53-aastane Sa'ar on olnud Likudis kõrgel ametikohal juba kümme aastat ja juhtinud ka mitut ministeeriumi. 2014. aastal tõrjus Netanyahu ta kõrvale ja Sa'ar jäi mitmeks aastaks poliitikast eemale.

Teda peetakse Netanyahust pisut parempoolsemaks ja palestiinlastesse suhtumises on talt oodata veel karmimat joont.

Mitmed viimaste nädalate küsitlused osutavad, et Sa'ari juhtimisel saaks Likud kolmandatel parlamendivalimistel vähem kohti kui Netanyahuga, aga parempoolsed üldiselt rohkem, mis võiks võimaldada valitsuse moodustamise patiseisust välja murda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles