Vene politsei tungis jõuga Navalnõi sihtasutuse büroosse

Copy
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi politseinike saatel.
Vene opositsioonijuht Aleksei Navalnõi politseinike saatel. Foto: EPA/Scanpix

Vene politsei tungis täna jõuga opositsioonijuht Aleksei Navalnõi sihtasutuse büroosse, kus korraldas läbiotsimise, kuid teda ennast vahi alla ei võtnud.

Pressiesindaja Kira Jarmõš kirjutas varem Twitteris, et politsei pidas Navalnõi kinni ja otsis läbi tema Moskvas asuva Korruptsioonitõrjefondi (FBK) ruumid.

«Ta on vaba,» ütles Jarmõš hiljem AFP-le. «Teda ei vahistatud.»

Navalnõi ise kirjutas Twitteris, et ta viidi FBK büroost jõuga minema, kuid vahi alla ei võetud. «Mind tiriti mingil põhjusel väevõimuga büroost välja,» märkis ta.

Navalnõi sõnul konfiskeeris politsei «kõik». Tema arvates valisid võimud FBK läbiotsimiseks just neljapäeva, sest tal oli kavas pöörduda õhtul YouTube'i vahendusel toetajate poole.

Navalnõi seostab läbiotsimist ka tõigaga, et ta keeldus kõrvaldamast YouTube'ist raportit, milles süüdistatakse peaminiser Dmitri Mededevit ulatuslikus korruptsioonis. Video on saanud ligi 33 miljonit vaatamist.

Tema meeskond postitas Twitterisse foto, mis näitab president Vladimir Putini peamist oponenti istumas jalad risti põrandal ning kaht mundris meest teda jälgimas. 

Videos aga võis näha, kuidas politsei elektrisae abil FBK kontori uksest sisse murrab, nii et sädemed lendavad. 

«Uusaasta ilutulestik,» säutsus Twitteris Navalnõi liitlane Nikolai Ljaškin. Veel üks videoklipp aga näitas mustades mundrites, maskides ja kiivrites mehi FBK kontorit läbi otsimas. 

Samal ajal teatas Vene opositsioonilise ajaleht Novaja Gazeta läbiotsimisest lehe erikorrespondendi Julia Poluhhina Moskva korteris. 

Pärast haarangut toimetati kahe lapse ema oma korterist teadmata suunas, märkis leht. «Praegusel hetkel näib see inimröövina,» kirjutas Novaja Gazeta. 

Ajaleht lisas, et läbiotsimised on seotud artiklitega, milles räägitakse ebaseaduslikest relvarühmitustest, mis tegutsevad Ida-Ukrainas, kus Kiiev võitleb Kremli-meelsete separatistidega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles