Venemaa ähvardab Eestit karmide vastumeetmetega (20)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Sputnik pidi sanktsioonide tõttu Tallinnas rendipinnalt lahkuma.
Sputnik pidi sanktsioonide tõttu Tallinnas rendipinnalt lahkuma. Foto: Pitalev Ilya/TASS

Venemaa vastab karmide meetmetega, kui Eesti ei lõpeta Vene meediaettevõtte Sputnik suhtes rakendatud sanktsioone, teatas Venemaa Föderatsiooninõukogu spiiker Valentina Matvijenko.

«Me väga loodame, et Eesti siiski peatab selle pretsedenditu, ülekohtuse aktsiooni, mõtleb järele. Vastasel juhul me kindlasti rakendame adekvaatseid vastumeetmeid, mis saavad olema karmid, sest sellist laadi tegevust, massimeediavahendite ahistamist, edasi taluda on lihtsalt lubamatu,» vahendab TASS Matvijenko poolt neljapäeval ajakirjanikele öeldut.

Matvijenko sõnul avaldab Sputnikuga seonduv kahtlemata negatiivset mõju Eesti-Vene edasistele suhetele. «Ma tahaksin loota, et Eestil on kasvõi mingi suveräänsus ja sellised avaldused, mis puudutavad Sputnikut, lihtsalt langesid kokku Suurbritannia peaministri (Boris Johnsoni – toim) visiidiga Eestisse,» sõnas Matvijenko.

Eesti rakendab ELi sanktsioone

Eesti välisministeerium selgitas kolmapäeval oma kommentaaris, et Sputniku asutas 2014. aastal Rossija Segodnja oma rahvusvahelise haruna. Rossija Segodnja peadirektor Dmitri Kisseljov kuulub Euroopa Liidu personaalsete sanktsioonide nimekirja, kuna tal oli keskne roll Ukraina ründamist (st Krimmi annekteerimist 2014. aastal ning Vene Föderatsiooni sõjalist tegevust Ida- ja Kagu-Ukrainas) toetavas Vene Föderatsiooni propagandas.

Venemaa tegevus Ukrainas oli rahvusvahelise õiguse rikkumine. Eesti toetab Ukraina territoriaalset terviklikkust ning mõistab hukka Vene Föderatsiooni agressiooni.

Lähtudes Dmitri Kisseljovi vastu kehtestatud personaalsetest sanktsioonidest, külmutasid Eesti pangad oktoobri lõpus Rossija Segodnja pangaarved. Detsembris informeeris rahapesu andmebüroo füüsilisi isikuid, kellel on töölepinguline või võlaõiguslik töösuhe Rossija Segodnjaga, et teadlikult sanktsioonide all isiku heaks töötamine või talle teenuse osutamine võib kaasa tuua kriminaalvastutuse.

Sputniku ajakirjanduslik sisu ei oma finantssanktsiooni rakendamise seisukohalt tähtsust. Määrav oli Sputnik Eesti emafirma peadirektor Dmitri Kisseljovi roll Ukraina ründamisel ning tema isiklik seotus ja kasusaamine Rossija Segodnja tegevusest.

Eestis rakendatakse Sputniku omandivormist puutuvaid Euroopa Liidu sanktsioone, mitte piiranguid seoses sisuga, rõhutab välisministeerium.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles