Aktivist: hiinlastele makstakse uiguuri naistega magamise eest (7)

Copy
Uiguuri õiguste eest seisev meeleavaldaja Istanbulis.
Uiguuri õiguste eest seisev meeleavaldaja Istanbulis. Foto: Erdem Sahin/Epa/Scanpix

Uiguuri aktivisti sõnul on Hiina valitsus algatanud programmi, mille raames makstakse han-hiinlastele uiguuri naistega magamise eest, et «etnilist ühtsust» edendada.

Hiina valitsus on algatanud programmi «Heitke paari ja saage pereks», mille käigus saadetakse han-hiinlased Xinjiangi autonoomsesse piirkonda uiguuri naistega elama. Paljude naiste abikaasad on saadetud kinnipidamislaagritesse.

2017. aastal käivitatud programmi arutati oktoobris avaldatud Radio Free Asia raportis, mis tugines muuhulgas kahe anonüümseks jäänud Hiina ametniku ütlustele. Raport avalikustas Hiina valitsuse programmi üksikasju, muuhulgas voodijagamist.

«Tavaliselt magab ühes voodis üks-kaks inimest, kuid külma ilma korral magavad koos kolm inimest,» rääkis üks Hiina ametnik.

«Nüüd peetakse naiste jaoks normaalseks magada samal platvormil nendega paari seatud meessost «sugulastega»,» lisas ametnik viidates Xinjiangi saadetud meestele, kes ei ole tegelikult naistega suguluses.

Raporti andmetel jäävad Hiina ametnikud tavaliselt uiguuride majapidamisse kuni kuueks päevaks korraga ning töötavad ja einestavad koos uiguuride perekondadega, samal ajal Kommunistliku Partei ideoloogiat arutades.

«Nad aitavad [perekondi] ideoloogiaga, tutvustades uusi ideid,» lausus üks ametnik RFA-le. «Nad räägivad nendega elust, mille käigus neil tekivad vastastikused tunded.»

Hiina ametnike sõnul kasutatakse programmi etnilise ühtsuse edendamiseks, kuid lisaks võimaldab see valitsusel ka Xinjiangis elavatel rahvusvähemustel silma peal hoida.

USAs elava uiguuri aktivisti Rushan Abbasi sõnul kasutatakse programmi aga uiguuri naiste süstemaatiliseks vägistamiseks.

«See on massiline vägistamine,» lausus Abbas väljaandele News.com.au. «Valitsus pakub han-hiinlastele raha, majutust ja töökohti, et nad tuleksid ja uiguuridega abielluksid.»

Abbas lisas, et uiguuri naistel on sageli raske lähenemiskatsetele vastu hakata, kuna piirkonnas rakendatakse uiguuri vastuhaku korral karmi repressioonipoliitikat.

«Tüdrukud ega nende perekonnad ei saa sellistest abieludest keelduda, sest vastasel korral nähakse neid [Hiina võimude poolt] islamiäärmuslastena, kes ei taha abielluda ateistlike han-hiinlastega,» lausus Abbas. «Neil ei ole muud võimalust, kui nendega abielluda.»

«[Han-hiinlased] on aastaid vägistanud uiguuri naisi abielu ettekäändel,» lisas aktivist.

Hiinat süüdistatakse Xinjiangis üle miljoni uiguuri vangistamises kinnipidamislaagritesse. Laagrites hoitud inimesed kirjeldavad vangide peksmist ja näljutamist, samuti nende peal tehtud inimkatseid.

Hiina on tunnistanud mõne «ümberõppelaagri» olemasolu, kuid on korduvalt eitanud nendes asutuses toimuvat inimõiguste rikkumist ja väidab, et need on mõeldud uiguuridele kutsehariduse pakkumiseks.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles