Liibüa ühtsusvalitsus võib paluda ametlikult Türgilt sõjalist abi

Copy
Liibüa ühtsusvalitsusele lojaalsed võitlejad Tripoli Ain Zara linnajaos. Pilt on artiklit illustreeriv.
Liibüa ühtsusvalitsusele lojaalsed võitlejad Tripoli Ain Zara linnajaos. Pilt on artiklit illustreeriv. Foto: MAHMUD TURKIA/AFP

Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud ühtsusvalitsus (GNA) võib ametlikult paluda Türgilt sõjalist abi kindral Khalifa Haftari vägede pealetungi peatamiseks, teatas neljapäeval siseminister Fathi Bashagha.

«Kui olukord jätkab halvenemist, siis meil on õigus Tripolit kaitsta ja me taotleme ametlikult Türgi valitsuselt sõjalist toetust,» sõnas minister.

Bashagha andmetel on Haftar võimaldanud välisjõududele Liibüas sõjaväebaase.

Minister ütles ajakirjanikele, et GNA taotleb Türgi võimudelt muuhulgas toetust välismaiste palgasõdurite ja nende baaside eemaldamiseks Liibüa territooriumilt.

President Recep Tayyip Erdoğan ütles varem päeval, et Türgi parlament hääletab juba jaanuaris rahvusvaheliselt tunnustatud Tripoli valitsuse toetuseks Liibüasse vägede saatmise üle.

«Me esitame vägede saatmise eelnõu niipea, kui parlament 7. jaanuaril tööd jätkab,» ütles Erdoğan Ankaras peetud kõnes.

«Kui jumal tahab, võtame selle 8.–9. jaanuaril parlamendis vastu ja vastame nii kutsele,» lisas Türgi president Tripolis baseeruva Liibüa ühtsusvalitsuse abipalvele viidates.

Türgi parlament ratifitseeris laupäeval julgeoleku- ja sõjalise koostöö leppe peaminister Fayez al-Sarraji valitsusega. Vägede saatmiseks on aga vaja eraldi otsust.

Türgi, Katar ja Itaalia toetavad Liibüa konfliktis GNAd, Haftari toetavad aga Prantsusmaa, Venemaa ning tähtsamad araabia riigid nagu Egiptus, Araabia Ühendemiraadid ja Saudi Araabia.

Venemaa lükkas novembris tagasi USA päevalehe New York Times väited Vene palgasõdurite saatmisest Liibüasse Haftari poolele võitlema. ÜRO on süüdistanud Haftari isehakanud Liibüa Rahvusarmeed (LNA) võitlejate värbamises Sudaanist. 

«Ma imestan selle üle, mida nad Liibüas teevad,» lausus Türgi president kolmapäeval.

«Kui Türgit kutsutakse (vägesid saatma), võtame selle vastu, sest vähemalt meil on kokkulepe GNAga,» lisas president. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles