Boris Johnson hakkab riigiasutusi jõuliselt Londonist välja viima (1)

Copy
Suurbritannia peaminister Boris Johnson.
Suurbritannia peaminister Boris Johnson. Foto: I-Images/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Suurbritannia peaminister Boris Johnson kavatseb järgmisel aastal viia Londonist välja mitmed valitsusasutused, et pakkuda inimestele senisest rohkem tööd ka väljaspool pealinna ja tagada jõukuse ühtlasem jaotumine kogu riigis.

Johnson on lubanud tagada, et rikastel ja vaestel on tulevikus võrdsemad võimalused. Eelkõige kavatsetakse seda teha, toetades pealinnast kaugemal asuvaid piirkondi. 

Üks võimalus seda teha, on viia valitsuse töökohad Londonist välja. Eelkõige kavatsetakse seda teha just uusi valitsusasutusi luues. Uusi valitsusasutusi soovitakse luua Šotimaale, Walesi ja Põhja-Iirimaale, et näidata Ühendkuningriigi ühtsust. 

See on päevakorras eelkõige pärast hiljutisi parlamendivalimisi, kus Šotimaa ja Põhja-Iirimaa rahvuslikud erakonnad, näiteks Šotimaa iseseisvusreferendumit pooldav Šoti rahvuspartei, võitsid senisest suurema rahva poolehoiu. 

Uutest valitsusasutustest kõige prestiižsem saab olema teadusagentuur, mille loomisel võetakse eeskuju Ameerika Ühendriikide kaitseministeeriumi alla kuuluvast agentuurist DARPA, mille eesmärk on välja töötada uusi militaartehnoloogiaid.

Järgmise viie aasta jooksul on plaanitud uut teadusagentuuri rahastada 800 miljoni naela ehk enam kui 900 miljoni euroga. 

Kuna teadustöös mängivad määravat rolli Oxfordi, Cambridge'i and Manchesteri ülikoolid, oleks sobilik, kui agentuur ei asuks Londonis, vaid ühes mainitud ülikoolilinnadest.

Samuti kavatseb Johnsoni valitsus luua uue ülikooli, mis on inspireeritud Ameerika Ühendriikides asuvast Massachusettsi tehnoloogiainstituudist, et õpetada välja senisest rohkem teadlasi. Ülikooli asukohana kaalutakse riigi põhjaosas asuvat Leedsi linna.

Valimiskampaania ajal lubas Johnson, et valitsus kahekordistab kulutusi teadus- ja arendustegevusele. Järgmise viie aasta jooksul lubatakse valdkonnale eraldada 18 miljardit naela ehk üle 21 miljardi euro. Suur investeering teadus- ja arendustegevusse peaks omakorda kaasa tooma uue majanduskasvu laine.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles