Venemaa vaidlustas WADA määratud nelja-aastase võistluskeelu

Copy
Vene antidopinguagentuuri RUSADA juht Juri Ganus 9. detsembril Moskvas.
Vene antidopinguagentuuri RUSADA juht Juri Ganus 9. detsembril Moskvas. Foto: Sergei Fadeichev/TASS/Scanpix

Venemaa vaidlustas reedel ametlikult oma sportlastele kehtestatud rahvusvahelise võistluskeelu, teatas Vene antidopinguagentuuri juht. 

«Vastavalt nõutud protseduurile saatsime täna WADA-le (maailma antidopinguagentuurile) dokumentide paketi,» ütles RUSADA juht Juri Ganus Moskvas ajakirjanikele. 

Venemaa vaidlustas otsuse Lausanne'is asuvas Spordiarbitraaži Kohtus (CAS).

«See pakett sisaldab teadet WADA sanktsioonidega mittenõustumise kohta,» lausus ta.  

Samuti saatis Ganus WADA-le kirja, milles esitab oma isiklikud vaated. 

«Ma pean teile kahetsusega teatama, et minu katsed teha muudatusi RUSADA teadaandesse, on läbi kukkunud,» ütles ta. Ganus pooldab dopingusüüdlaste vastu karmide sammude astumist. 

RUSADA juht ütles neljapäeval uudisteagentuurile AFP, et WADA keeldu on «sisuliselt võimatu» vaidlustada. 

WADA otsustas 9. detsembril keelata Venemaal neljaks aastaks osalemise rahvusvahelistel spordivõistlustel, muuhulgas 2020. aasta Tokyo suveolümpiamängudel ning 2022. aasta jalgpalli maailmameistrivõistlustel Kataris. 

Vene sportlastel lubatakse suurvõistlustel osaleda vaid juhul, kui nad ei ole andnud positiivset dopinguproovi ja kui nende andmetega ei manipuleeritud, otsustas WADA.

Vene president Vladimir Putin on nimetanud keeldu poliitiliselt motiveerituks. Tema sõnul pole enamik Vene sportlasi dopingut kasutanud ning seetõttu ei tohiks neilt mõne dopingupatustaja tõttu võtta õigust võistelda Vene lipu all.

Venemaale kehtestati võistluskeeld pärast seda, kui WADA analüüsis RUSADA Moskva labori elektroonilisi andmeid, mis aasta algul WADA-le esitati. 

Andmete täielik avalikustamine oli võtmetingimus Venemaa liikmesuse taastamiseks WADA-s - otsus, mille agentuur langetas 2018. aasta septembris. 

Enne seda oli RUSADA litsents paljastuste tõttu Venemaa riiklikult toetatud dopinguprogrammist peaaegu kolm aastat peatatud. 

Esmaspäevases avalduses teatas WADA aga, et agentuurile loovutatud elektroonilised andmed kubisesid probleemidest, ja kirjeldas neid mittetäielike ja vaid osaliselt autentsetena. 

Kõrvaldatud oli sadu ebasoodsaid analüütilisi leide ning nende aluseks olevad toorandmed ja PDF-failid olid kustutatud, teatas WADA. 

Kuigi mõned kustutatud leiud pärinesid aastatest 2016 ja 2017, kui Vene dopinguskandaal puhkes, oli ka sellist infot, mis eemaldati 2018. aasta detsembrist tänavu jaanuarini ehk vahetult enne seda, kui andmed WADA-le üle anti. 

Avaldusest selgus ka, et ajavahemikul 2018. aasta novembrist 2019. aasta jaanuarini istutas keegi Moskva laboris tähtsasse andmebaasi fabritseeritud sõnumeid teooria toetuseks, et dopingutarvitamise ulatuse Venemaa spordis paljastanud vilepuhuja Grigori Rodtšenkov oli teinud osana väljapressimisvandenõust süsteemi libasissekandeid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles