Purjuspäi laeval töötanud mees saab Viking Line´ilt kopsaka hüvitise (11)

Copy
Viking Grace.
Viking Grace. Foto: HEIKKI SAUKKOMAA/AFP/Scanpix

Laevafirma Viking Line peab Soome töövaidluskomisjoni äsjase otsuse järgi maksma endisele töötajale hüvitist alusetu vallandamise eest.

Ettevõte lõpetas 2016. aastal töölepingu mehega, kes oli laeval Viking Grace tööl olles alkoholijoobes. Mees ilmus napsitanud olekus õhtul kella üheksaks tööle, töötas baaris umbes tund aega ja seejärel lihtsalt lahkus.

Tööandja sõnul tekkis kahtlus, et ta võib olla purjus. Teda üritati pärast kadumist üles leida, kuid tulemuseta. Umbes tund aega hiljem ilmus mees ise arsti juurde alkoholijoovet tuvastama. Tal mõõdeti 1,71-promilline joove.

Kaks päeva hiljem lõpetas laevafirma temaga töölepingu. Ettevõte põhjendas vallandamist sellega, et töötaja ilmus joobes olekus tööle ja rikkus sellega turva- ja alkoholi serveerimise reegleid.

Soome meremeeste ametiühing aga viis töölepingu lõpetamise töövaidluskomisjoni, sest nende hinnangul oleks pidanud töötajale kõigepealt esitama hoiatuse ning näiteks suunama ta ravile.

Töövaidluskomisjoni äsjane otsus leiab, et töötaja tegevus tuleb küll hukka mõista, kuid see ei andnud alust töölepingu lõpetamiseks. Komisjon põhjendas, et töötaja ja tööandja vahel sõlmitud lepingus on säte, mille järgi määratakse joobes peaga töötamise eest kirjalik hoiatus. Töölepingu lõpetamine oleks tulnud kõne alla siis, kui ta oleks purjuspäi tööle ilmunud teist korda.

Töövaidluskomisjon kohustas Viking Line’i maksma mehele töölepingu alusetu lõpetamise eest 15 800 eurot hüvitist ning 7400 eurot saamata jäänud palka.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles