Tšehhi president taunib Moskva suhtumist 1968. aasta mälestuspäeva (2)

Copy
Tšehhi president Miloš Zeman.
Tšehhi president Miloš Zeman. Foto: RALF HIRSCHBERGER / AFP / SCAPIX

Tšehhi president Miloš Zeman väljendas reedel pahameelt Venemaa suhtumise üle 1968. aasta Nõukogude vägede sissetungi mälestuspäevana tähistamisse.

Zemani reaktsioon on mõnevõrra üllatav, sest teda tuntakse Moskva-meelse poliitikuna.

Tšehhi parlament võttis detsembri algul vastu eelnõu, millega kuulutati 21. august «Varssavi pakti vägede sissetungi ja sellele järgnenud okupatsiooni ohvrite mälestuspäevaks».

Zeman jõustas seaduse 13. detsembril.

Viis päeva hiljem väljendas Vene välisministeerium seaduse üle suurt pettumust ja lisas, et kahepoolsetele suhetele see küll kasuks ei tule.

Ministeeriumi sõnul on seadus vastuolus 1993. aasta koostööleppega, mille eesmärk oli «1968. aastal Tšehhoslovakkia vastu lubamatu jõu kasutamisega seotud totalitaarsele minevikule joon alla tõmmata».

Zeman ütles reedel kodulehel, et Moskva kommentaar on solvav.

«Ma võtsin mõne aja eest vastu president (Vladimir) Putini kutse Teise maailmasõja võidu 75. aastapäevale, aga nüüd ma kaalun, kas ikka minna,» ütles Zeman, kes on varem korduvalt Moskva võiduparaadidest osa võtnud.

«Aga võibolla ma lähen ja küsin venelastelt, et mis oleks, kui te keeraks lehekülje ja lõpetaksite selle aastapäeva tähistamise.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles