Austria liidukantsler loodab uut valitsust järgmise aasta algul

Copy
Liidukantsler Sebastian Kurz.
Liidukantsler Sebastian Kurz. Foto: Omar Marques / ZUMAPRESS.com

Austria liidukantsleri Sebastian Kurzi sõnul loodab ta, et tema konservatiivne Rahvapartei allkirjastab koalitsioonileppe rohelistega ja moodustab uue valitsuse jaanuari keskpaigaks.

«Ma olen väga optimistlik võimaluse osas moodustada valitsus rohelistega,» lausus Kurz reedel ajakirjanikele.

«Meie eesmärk on omada tugevat ja toimivat valitsust, mis võib olla ametissevannutamiseks valmis jaanuari alguses või hiljemalt jaanuari keskpaigas,» märkis ta.

Roheliste erakonna esimees Werner Kogler oli nõus, et seesugune ajaraamistik on võimalik, kuigi ei tema ega Kurz ei soovinud välja pakkuda konkreetsemaid kuupäevi ega tõenäolist ministriportfellide jaotust. 

Kurzi ÖVP võitis septembris toimunud parlamendivalimistel 37,5 protsenti häältest ning rohelised tegid 13,9 protsendiga oma ajaloo parima tulemuse. 

Kurzi eelmine administratsioon - ÖVP ja paremäärmusliku Vabaduspartei (FPÖ) koalitsioon kukkus viimast tabanud korruptsiooniskandaali tõttu kokku mais, vaid 18 kuud pärast ametisseastumist. 

FPÖ sai septembrikuistel valimistel valusalt lüüa, samas kui rohelised kasvatasid jõudsalt oma toetust seoses valijate seas kasvanud murega keskkonna pärast. 

Kui koalitsioon teoks saab, oleks see esimene kord, kui rohelised Austrias riiklikul tasandul valitsusse kuuluvad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles