Liibanoni protestijad nõudsid peaministri kodu juures tema lahkumist

Copy
Meeleavaldus Beirutis.
Meeleavaldus Beirutis. Foto: ANWAR AMRO/AFP/Scanpix

Kümned meeleavaldajad kogunesid laupäeval Beirutis Liibanoni peaministriks esitatud Hassan Diabi kodu juurde, kutsudes teda vähem kui 10 päeva pärast peaministrikandidaadiks nimetamist tagasi astuma. 

Võlakoorma all ägav Liibanon on täielikult toimiva valitsuseta alates 29. oktoobrist, kui senine peaminister Saad Hariri üleriigiliste meeleavalduste survel tagasi astus. 

Meeleavaldajad nõuavad kogu aastakümneid võimul olnud poliitilise eliidi väljavahetamist ja valitsuse mehitamist ekspertidega, kellel pole riigi sektipõhiste erakondadega mingeid sidemeid. 

Sõltumatu arvutiteadlase ja endise haridusministri Diabi (60) nimetas president Michel Aoun peaministrikandidaadiks 19. detsembril ja talle on avaldanud toetust šiialiikumine Hizbollah ja selle liitlased. 

Diab loodab moodustada valitsuse nelja kuni kuue nädalaga ja on öelnud, et tahab kaasata valitsusse eksperte. Ta on kutsunud protestiliikumist talle ülesande lõpuleviimiseks võimalust andma.

Meeleavaldajaid ei ole tema lubadused veennud. «Me oleme siin selleks, et kukutada Hassan Diab. Ta ei esinda meid. Ta on üks neist,» lausus üks noor demonstrant riigi võimueliidile viidates. 

Teine meeleavaldaja Lina oli sama meelt. «Peaministri peab nimetama revolutsioon, mitte nemad,» ütles ta. 

Lina sõnul nõuavad meeleavaldajad Diabilt poliitilist programmi. 

Meeleavaldajatele on pinnuks silmas Diabi osalemine ministrina valitsuses, mis oli nende hinnangul korrumpeerunud. 

Paljusid meeleavaldajaid ja Hariri-meelseid sunnisid häirib ka asjaolu, et Diabile on toetust avaldanud Hizbollah. 

Laupäeval avaldati Liibanonis meelt ka riigi põhjaosas asuvas sunnide enamusega Tripoli linnas, ütles AFP fotograaf. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles