Põhja-Korea liider arutas võimupartei ladvikuga edasiliikumisteed

Copy
Põhja-Korea liider Kim Jong-un laupäeval Pyongyangis Korea Töölispartei keskkomitee plenaaristungil.
Põhja-Korea liider Kim Jong-un laupäeval Pyongyangis Korea Töölispartei keskkomitee plenaaristungil. Foto: KCNA/AFP/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un kutsus riigi edasiliikumistee arutamiseks kokku võimupartei ladviku kohtumise, vahendas riigimeedia pühapäeval enne USA-le tuumadiplomaatia päästmiseks antud tähtaja möödumist. 

Laupäeval alanud Korea Töölispartei keskkomitee plenaaristung järgnes spekulatsioonidele Põhja-Korea võimalikust raketi- või tuumakatsetusest «jõulukingina» Washingtonile.  

Kim juhatas kohtumist, mille eesmärk oli saada jagu mitmetest karmidest katsumustest ja raskustest ning kiirendada revolutsiooni arengut uue läbipaistva, imperialismivastase, iseseisva hoiaku ja kindla tahtega, vahendas riiklik uudisteagentuur KCNA. 

Agentuuri teatel pidas Kim kõne riigiasjade üldisest seisust ja keskkomitee tööst. 

Korea Töölispartei arutab ka olulisi küsimusi, mis tõusetuvad seoses riigi ja riigikaitse ülesehitamisega, lisas KCNA. 

Agentuur teatas, et laupäevane istung oli esimene päevane sessioon, andes mõista, et plenaaristung kestab mitu päeva. 

Põhja-Korea liider pidas sel nädalal ka kohtumise kõrgete kaitseametnikega ja arutas riigi sõjaliste võimete suurendamist. 

Kim on seadnud aasta lõpu tähtajaks, mil Washington peab välja tulema uute ettepanekutega tuumadiplomaatia päästmiseks, ning on lubanud «jõulukinki», kui USA presidendi Donald Trumpi administratsioon järeleandmisi ei tee.

Kui Ühendriigid Pyongyangile tähtajaks uut pakkumist ei tee, on stalinistlik riik lubanud võtta kasutusele uue lähenemise. 

Põhja-Korea võimupartei plenaaristung peetakse ka paar päeva enne Kimi 1. jaanuari kõnet, millel on riigis suur sümboolne tähtsus. 

Tuumakõnelused Washingtoni ja Pyongyangi vahel seiskusid pärast veebruarikuist ebaõnnestunud tippkohtumist Trumpi ja Kimi vahel. Detsembri algul korraldas Põhja-Korea riigi loodeosas asuval polügoonil kaks katsetust.

Sügiskuudel tulistas Põhja-Korea merre ridamisi lendkehi, millest mõned on Jaapani hinnangul olnud ballistilised raketid.

Põhja-Korea suhtes kehtivad riigi tuuma- ja raketiprogrammi tõttu karmid USA ja ÜRO sanktsioonid ning Pyongyangis tekitab frustratsiooni suutmatus saavutada sanktsioonileevendust vastutasuks mandritevaheliste ballistiliste rakettide väljatulistamise ja tuumakatsetuste moratooriumile. 

Venemaa ja Hiina, Põhja-Korea tähtsaim liitlane, on teinud pingete vähendamiseks ettepaneku leevendada riigile kehtestatud sanktsioone. 

Pyongyang võib teatada Korea Töölispartei kohtumisel tähtsast poliitikamuutusest lähenemises Ühendriikidele, lausus Lõuna-Korea riikliku Korea rahvusliku ühinemise instituudi vanemteadur Hong Min. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles