Austraalia maksab vabatahtlikele tuletõrjujatele kompensatsiooni

Copy
Maastikupõleng Austraalias Uus-Lõuna-Walesi osariigis.
Maastikupõleng Austraalias Uus-Lõuna-Walesi osariigis. Foto: EPA / Scanpix

Austraalia valitsus maksab vabatahtlikele tuletõrjujatele pikaks ajaks riigis lõõmavaid maastikupõlenguid kustutama jäämise eest kompensatsiooni, teatas peaminister Scott Morrison täna. 

Maapiirkondade tuletõrje vabatahtlikud (RFS), kes on veetnud rängimalt kannatada saanud Uus-Lõuna-Walesi osariigis põlengutega võideldes vähemalt 10 päeva, saavad automaatselt õiguse kompensatsioonile, mis näeb ette 300 Austraalia dollari (209 USA dollarit) suurust päevatasu ja 6000 dollari suurust maksimaalset tasu. 

«Kuigi ma tean, et RFS-i vabatahtlikud ei soovi oma teenistuse eest tasu, ei taha ma näha vabatahtlikke või nende peresid sattumas olukorda, kus nad ei suuda arveid maksta, või rahalistesse raskustesse isetu panuse eest, mida nad annavad,» lausus peaminister. 

«Asja mõte ei ole vabatahtlike tasustamine, vaid meie vabatahtlike jõupingutuste alal hoidmine neid rahalise kaotuse eest kaitstes,» märkis Morrison. 

Morrisoni sõnul läheb kompensatsiooniskeem käiku ka teistes Austraalia osariikides, kui kohalikud võimud peaksid seda taotlema. 

Skeem, mis kehtib ainult iseenda heaks töötavatele vabatahtlikele ja väike- ning keskmise suurusega ettevõtetes töötavatele tuletõrjujatele, peaks minema ainuüksi Uus-Lõuna-Walesi osariigis maksma umbes 50 miljonit Austraalia dollarit. 

Uus-Lõuna-Walesis tegutseb umbes 70 000-meheline vabatahtlik tuletõrjejõud. 

Üle terve riigi on võsatulekahjud neelanud paari kuuga umbes viis miljonit hektarit maad. Üheksa inimest on hukkunud ja enam kui 950 kodu hävinud. Kõige rängemini on põlengud tabanud Austraalia rahvarohkeimat osariiki Uus-Lõuna-Walesi, kus on maha põlenud umbes 850 kodu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles