Viinis suri tõeline kohvikulegend Leopold Hawelka

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leopold Hawelka koos abikaasa Josefinega omanimelise kohviku ees Viinis.
Leopold Hawelka koos abikaasa Josefinega omanimelise kohviku ees Viinis. Foto: SCANPIX

Viinis suri eile legendaarne kohvikupidaja Leopold Hawelka, kelle sada aastat kestnud elutee lõppes pereringis oma kodus.

Austria uudisteagentuurile APA teatas kohvikulegendi surmast tema tütar Herta Hawelka.

Leopold Hawelka rajas koos abikaasa Josefinega oma esimese kohviku aastal 1936. Aastal 1939 kolisid nad Cafe Hawelka selle praegusesse asukohta Dorotheergassele.

Cafe Hawelka on Viini kohvikultuuri sünonüüm. Sellest kohvipoest sai 1960ndatel kohaliku intelligentsi kohtumispaik, kus paksus sigaretisuitsus vahetasid mõtteid kirjanikud ja kunstnikud. Samuti astusid sealt läbi kroonitud pead, aga ka näiteks Bill Clinton ning Vaclav Havel.

Perefirmas töötas palgatud personal, kuid Leopold Hawelka ja tema abikaasa hoolitsesid klientide heaolu eest iga päev ka ise.

Leopold Hawelka sai saja aasta vanuseks sel aastal. Vaatamata kõrgele eale astus ta iga päev kohvikust läbi, viibis seal mõned tunnid ja andis turistidele autogramme.

Kohvikulegendi jaoks oli šokeeriv Austrias mullu jõustunud suitsetamisseadus, mis keelas ära kohviku siseruumides suitsetamise. Spetsiaalse tubakatoa loomine 80-ruutmeetrisesse kohvikusse nurjus muuseumiameti vastuseisu tõttu.

Tänapäeval juhivad Hawelka perefirmat Leopoldi kaks pojapoega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles