Thunbergi isa ei toetanud oma tütre tegevust (10)

Copy
Greta Thunberg.
Greta Thunberg. Foto: Lapone/Fotogramma/Ropi/ZUMAPRESS.com/Scanpux

Kliimaaktivist Greta Thunbergi isa oli algselt vastu sellele, et tema tütar asub kliimamuutuste vastase võitluse eesliinile.

Svante Thunberg lausus BBC Newsile, et ei toetanud alguses tütre koolist puudumist kliimastreikide tõttu. Kuigi tema sõnul on tütar aktivistina tegutsedes palju õnnelikum kui varem, muretseb ta vihkamise pärast, mille Greta on endale kaela tõmmanud.

Thunbergi sõnul oli Greta maadelnud kolm-neli aastat enne kliimaaktivismiga alustamist depressiooniga. «Ta lõpetas rääkimise, lõpetas koolis käimise,» rääkis Thunberg, lisades, et tema kui vanema jaoks oli täielik õudusunenägu, kui Greta keeldus söömast.

Selleks, et tütrel parem hakkaks, hakkas isa Greta ja tema noorema õe Beataga rohkem aega veetma. Greta ema, ooperilaulja ja kunagine Eurovisiooni lauluvõistlusel osaleja Malena Ernman, tühistas esinemisi, et pere saaks koos kodus aega veeta.

Järgmise paari aasta jooksul hakkas perekond uurima kliimamuutuste temaatikat ja Greta suhtumine probleemi muutus üha kirglikumaks.

Greta süüdistas ka oma vanemaid silmakirjalikkuses, kuigi Thunbergi sõnul olid nad väga aktiivsed inimõiguslased. «Greta ütles: «Mis inimõiguste eest te seisate?», sest me ei võtnud kliimateemat tõsiselt,» rääkis Thunberg.

Greta ja Svante Thunberg.
Greta ja Svante Thunberg. Foto: JANEK SKARZYNSKI/AFP/SCANPIX

Isa sõnul sai Greta uut indu muutustest vanemate käitumises: näiteks keeldus tema naine lennukiga lendamisest, ta ise aga hakkas veganiks. Greta keeldub samuti lennureisidest, et minimeerida keskkonna jalajälge.

«Tegin kõiki neid asju, teadsin, et see oli õige. Kuid ma ei teinud seda otseselt kliima, vaid oma lapse päästmiseks,» lausus Thunberg. «Mul on kaks tütart ja kui aus olla, on nad kõik, mis mulle loeb. Tahan lihtsalt, et nad oleksid õnnelikud,» lisas Thunberg. Tema sõnul muutus Greta oma aktivismi tagajärjel väga õnnelikuks.

«Praegu võib arvata, et ta ei ole tavaline, sest ta on väga kuulus ja kõike seda. Kuid minu jaoks on ta tavaline laps – ta võib teha kõiki asju nagu teisedki inimesed,» lausus Thunberg. «Ta tantsib, naerab palju, meil on väga lõbus – ja ta on endaga rahujalal.»

Pärast seda, kui Thunbergi aktivism sai sotsiaalmeedias suure tähelepanu osaliseks, hakkasid Thunbergi isa sõnul tema tütart kritiseerima paljud inimesed, kes ei soovinud oma eluviisi muuta. Greta on öelnud, et inimesed ahistavad teda välimuse, riietuse, käitumise ja erinevuse pärast.

Thunbergi sõnul on ta eriti mures tütart puudutavate libauudiste ja vihkamise pärast, mida tema tegevus on kaasa toonud. Kuid Thunberg lisas, et tema tütar on saanud kriitikaga väga hästi hakkama. «Ausalt öeldes ma ei tea, kuidas ta sellega toime tuleb, kuid ta naerab enamuse ajast. Ta peab seda naljakaks,» lisas Thunberg.

Mees loodab, et olukord muutub tema pere jaoks vähem intensiivseks ja arvab, et Greta tahab tegelikult väga kooli tagasi minna. Thunberg lisas, et kuna Greta saab peagi 17, ei ole teda enam vaja reisidel saata. «Kui ta mind vajab, üritan teda aidata,» sõnas Thunberg. «Kuid ma arvan, et ta teeb seda üha enam iseseisvalt, mis on suurepärane.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles