Hiina mõistis skandaalse GMO-beebide looja kolmeks aastaks vangi

Copy
Geenimuutjast Hiina teadlane He Jiankui.
Geenimuutjast Hiina teadlane He Jiankui. Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/Scanpix

Hiina mõistis täna vangi arsti, kes enda sõnul muutis esimesena maailmas vastusündinute geene.

He Jiankui, kes vapustas eelmisel aastal teadusmaailma teatega kaksikute sünnist, kelle geene oli väidetavalt HI-viiruse suhtes immuunsuse suurendamiseks muudetud, sai lisaks kolmeaastasele vanglakaristusele kolme miljoni jüaani (383 387 euro) suuruse trahvi, teatas riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Shenzheni kohus mõistis arsti süüdi inimloote geenide ebaseaduslikus muutmises. 

Lisaks Hele mõisteti süüdi ka tema kaks kolleegi. Zhang Renlile määrati kaheaastane vanglakaristus ja miljoni jüaani suurune rahatrahv. Qin Jinzhoule 18 kuu pikkune vangistus, kaheaastane erialasel tööl töötamise keeld ja 500 000 jüaani trahvi.

Kohus märkis otsuses, et teadlastel puudus arstina töötamiseks kvalifikatsioon ning nad rikkusid Hiina seadusi ja eetilisi põhimõtteid. 

Uudisteagentuuri Xinhua teatel sündis He eksperimentide tulemusena ka kolmas muudetud geenidega laps, varem ei olnud seda kinnitatud.

Geenide muutmine järglaste saamise eesmärgil on enamikus riikides keelatud. Hiina tervishoiuministeerium võttis 2003. aastal vastu regulatsioonid, mis keelavad inimembrüote geneetilise muutmise, jättes protseduuri lubatuks mittepaljunemise eesmärkidel.

He läbi viidud eksperimendist ja sellele tekkinud reaktsioonist saab lähemalt lugeda siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles