Taliban teatas vastuseisust relvarahule Afganistanis (2)

Copy
Islamiliikumise Taliban läbirääkijad tänavu juulis Katari pealinnas Dohas.
Islamiliikumise Taliban läbirääkijad tänavu juulis Katari pealinnas Dohas. Foto: KARIM JAAFAR/AFP/Scanpix

Islamiliikumine Taliban lükkas esmaspäeval ümber teated, nagu oleks liikumine nõustunud relvarahu kehtestamisega Afganistanis.

«Ajakirjandus on avaldanud viimastel päevadel valeinfot relvarahu kohta. Afganistani Islamiemiraadil ei ole relvarahuplaane,» teatas liikumine avalduses.

Talibani teadaanne langeb ajale, kui Afganistani väed ja neid toetavad koalitsiooniväed valmistuvad järjekordseks veriseks talveks.

Sõjategevus on riigis jätkunud pärast seda, kui USA alustas pärast kolm kuud kestnud pausi Talibaniga uuesti kõnelusi eesmärgiga vähendada oma sõjalist kohalolekut riigis tingimusel, et Taliban tagab julgeolekuolukorra paranemise. 

Ööl vastu esmaspäeva sai Kunduzi provintsis Talibani rünnakus surma Ühendriikide sõdur. 

Afganistanis terendab pärast presidendivalimiste esialgsete tulemuste teatavaks tegemist ka poliitiline kriis, kuna riigipea Ashraf Ghani konkurendid on tagasi lükanud tulemused, mis annaksid talle teise ametiaja. 

Taliban on pidanud Ghanit USA marionetiks ja on keeldunud tema valitsusega kõnelusi pidamast. Sellest tulenevalt kardavad paljud, et Taliban kavatseb võitlust Afganistani vägedega jätkata ka pärast seda, kui Ühendriigid on sõlminud liikumisega kokkuleppe. 

Washington on samas korduvalt kinnitanud, et ei kavatse Afganistani valitsust hüljata. 

USA ja Taliban olid septembris lähedal rahuleppele, kuid president Donald Trump katkestas viimasel hetkel läbirääkimised, viidates jätkuvale Talibani vägivallale, sealhulgas pommirünnakule Kabulis, kus hukkus üks Ühendriikide sõdur.

Kõnelused jätkusid 7. detsembril, kuid pärast järjekordset Talibani rünnakut jäeti need taas pooleli.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles