Iraan: USA õhulöögid Iraagis näitavad toetust terrorismile

Copy
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif (vasakul) ja Vene välisminister Sergei Lavrov esmaspäeval Moskvas.
Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif (vasakul) ja Vene välisminister Sergei Lavrov esmaspäeval Moskvas. Foto: Vladimir Gerdo/Vladimir Gerdo/TASS/Scanpix

USA õhurünnakud Iraagis äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) võidelnud jõudude vastu näitavad Washingtoni toetust terrorismile, teatas Iraan esmaspäeval. 

«Ameerika näitas nende rünnakutega oma kindlat toetust terrorismile ning hoolimatust riikide iseseisvuse ja suveräänsuse suhtes. Washington peab arvestama oma ebaseadusliku sammu tagajärgedega,» ütles Iraani valitsuse esindaja Abbas Mousavi. 

Mousavi sõnul tõestavad need rünnakud taas USA valeväiteid võitlusest Daeshiga (IS-i araabiakeelne nimetus), sest Ühendriigid ründasid nende jõudude sihtmärke, kes on andnud aastate jooksul Daeshi terroristidele tõsiseid hoope. 

USA väed korraldasid pühapäeval Iraagi lääneosas ja Süüria idaosas õhurünnakuid Iraaniga seotud rühmitusele Kata'ib Hizbollah (KH) vastuseks reedel tulistatud rohkem kui 30 raketile. Õhulöökides hukkus 19 võitlejat. 

Reedel tulistati Kirkukis asuva Iraagi sõjaväebaasi K1 pihta vähemalt 30 raketti, mis surmasid ühe ameeriklasest tsiviiltöötaja ja vigastasid nelja USA sõdurit ning Iraagi julgeolekujõudude liikmeid.  

Alates 28. oktoobrist on Iraagis USA sõdureid või diplomaate võõrustavaid rajatisi tabanud vähemalt 11 rünnakut. 

Välisjõudude kohalolek piirkonnas on julgeoleku puudumise ja pingete põhjus, lausus Iraani välisministeeriumi pressiesindaja. «Ameerika peab lõpetama oma okupeeriva kohaloleku,» lisas ta. 

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif nimetas USA õhulööke vastuvõetamatuks. 

«Nad on uputanud Süüria ja Iraagi rahva verre. Sama vastuvõetamatu on USA äsjane tegevus Iraagis,» ütles Zarif Moskvas läbirääkimistel Vene välisministri Segei Lavroviga.

Ta märkis, et Venemaa ja Iraan teevad jõupingutusi rahu toomiseks Iraaki ja Süüriasse.

«See koostöö, mida meie riigid teevad Astana formaadis, on selle ilmselgeks tõendiks,» sõnas Iraani välisminister.

Kremli pressisekretär Dmitri Peskov ütles Moskvas pressibriifingul, et USA ei hoiatanud Moskvat ette õhulöökide andmisest viiele Iraagis ja Süürias asuvale objektile. 

Vastuseks ajakirjanike küsimusele, kas Washington hoiatas löökidest Moskvat, kostis Peskov: «Ei, ei hoiatanud.»

Palvele anda löökidele hinnang, vastas Kremli pressiesindaja: «Ükskõik milline tegevus terroristide hävitamiseks pälvib soodsa hinnangu, kuid teisalt tuleb pahaks panna ükskõik millist tegevust olukorra kõigutamiseks.»

Iraani ja USA suhted on pingestunud pärast Washingtoni otsust lahkuda Iraani tuumaleppest 2018. aasta mais. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles