Ametnik: 2019 oli teadaolevalt kõige soojem aasta Venemaal

Copy
26. detsembril tehtud foto lumevabast Moskvast, mis saab detsembris reeglina talveilma tunda.
26. detsembril tehtud foto lumevabast Moskvast, mis saab detsembris reeglina talveilma tunda. Foto: ALEXANDER NEMENOV/AFP/Scanpix

Lõppev aasta oli Venemaa ajaloos teadaolevalt kõige soojem, teatas riigi ilmateenistuse juht esmaspäeval. 

«Tänavune aasta oli Venemaal kogu tehniliste ilmavaatluste ajaloo kõige soojem,» ütles riikliku ilmateenistuse Gidromedtsentr juht Roman Vilfand.

Moskvas oli tänavune keskmine õhutemperatuur 7,6–7,7 kraadi Celsiuse järgi, mis on varasemast rekordist 0,3 kraadi kõrgem. 

Moskvas on ilmaandmeid talletatud alates 1879. ja kogu Venemaal alates 1891. aastast. 

Tänavune detsember on olnud karmide talvede poolest tuntud Moskvas viimase sajandi kõige soojem. 

Vene president Vladimir Putin, kes on suhtunud vastumeelselt inimtegevuse ja kliimasoojenemise seose tunnistamisse, ütles 19. detsembril aastat kokku võtval pressikonverentsil, et kliimasoojenemise tempo on Venemaal 2,5 protsendi võrra kõrgem kui mujal planeedil. 

Putin ütles, et keegi ei tea kliimamuutuse põhjusi, kuid möönis, et ülemaailmne soojenemine ohustab põhjapolaarjoone taha jäävaid Vene linnu ja igikeltsale rajatud asulaid. Samuti võib kliimamuutus tuua kaasa põlenguid, ränki üleujutusi ja muid halbu tagajärgi, lisas ta. 

Venemaa jaoks, mis on üks maailma suuremaid fossiilkütuste ammutajaid ja mille territooriumist viiendik asub Arktikas, on see protsess väga tõsine, märkis president. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles