USA välisminister külastab jaanuari algul Valgevenet ja Ukrainat

Copy
USA välisminister Mike Pompeo 29. detsembril Floridas.
USA välisminister Mike Pompeo 29. detsembril Floridas. Foto: Richard Graulich/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Tuleva aasta 4. jaanuarile on kavandatud USA välisministri Mike Pompeo visiit Valgevenesse, teatas Valgevene välisministeerium esmaspäeval.

«Jah, tõepoolest, me valmistame ette taolist üritust koos Ühendriikidega. USA välisministri Pompeo visiit Valgevenesse on kavas 4. jaanuaril 2020,» lausus Valgevene välisministeeriumi pressiülem Anatoli Glaz.

Pompeo teatas esmaspäeval Twitteris, et kavatseb 2020. aasta esimesel kuul külastada Valgevenet ja hulka teisi kunagisse Nõukogude Liitu kuulunud riike.

«Mul on uuel aastal hea meel külastada Ukrainat, Valgevenet, Kasahstani, Uzsbekistani ja Küprost, et kohtuda oma ametivendadega ja kinnitada USA prioriteete Euroopas, Lõuna- ja Kesk-Aasias,» säutsus Pompeo Twitteris.

Glaz märkis, et praeguse kava kohaselt on Pompeol plaanis läbirääkimised tipptasemel, kohtumine Valgevene välisministri Uladzimir Makeiga ja muud üritused. «Oodatavasti arutatakse kogu Valgevene-USA suhete spektrit ja piirkondliku julgeoleku küsimusi,» lisas välisministeeriumi esindaja.

Läinud nädalal mainis Pompeo võimalikku lendu Minskisse anonüümsust palunud USA ametnikele viidates ajakiri Foreign Policy.

«USA ametiisikud räägivad, et välisminister Pompeo järgib tema (USA presidendi endise riiklikku julgeoleku nõuniku John Boltoni) eeskuju ja külastab jaanuaris Minskit,» märkis väljaanne septembris Valgest Majast lahkunud Boltonile viidates. 

Bolton käis Minskis augustis, septembris järgnes talle USA välisministeeriumi poliitikaküsimuste kantsler David Hale, kellega tõsteti diplomaatilised suhted taas suursaadikute tasemele.

Pompeost saab esimene kõrge USA ametiisik, kes külastab Ukrainat pärast president Donald Trumpi suhtes tagandamisjuurdluse alustamist USA kongressis tänavu septembri lõpus. 

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi nõunik Andri Jermak ütles 20. detsembril, et Pompeo saabub jaanuari algul Ukrainasse ja kohtub ka Zelenskõiga. 

Trumpi tagandamisprotsessi keskmes on kahtlustus, et Trump ja tema lähikondlased survestasid Zelenskõid ja teisi Ukraina ametnikke otsima kompromiteerivat materjali Trumpi demokraadist poliitilise rivaali Joe Bideni ja tema poja Hunteri kohta, hoides endale meelepärase tulemuse saavutamiseks kinni miljonite dollarite väärtuses Kiievile mõeldud julgeolekuabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles