Boliivia saadab riigist välja Mehhiko suursaadiku ja kaks Hispaania diplomaati

Copy
Boliivia ajutine riigipea Jeanine Áñez (paremal) ja välisminister Karen Longaric (vasakul istumas) esmaspäeval La Pazis presidendipalees pressikonverentsi andmas.
Boliivia ajutine riigipea Jeanine Áñez (paremal) ja välisminister Karen Longaric (vasakul istumas) esmaspäeval La Pazis presidendipalees pressikonverentsi andmas. Foto: DAVID MERCADO/REUTERS/Scanpix

Boliivia presidendi kohusetäitja Jeanine Áñez teatas esmaspäeval, et riigist saadetakse välja Mehhiko suursaadik ja kaks Hispaania diplomaati. 

«Põhiseaduslik valitsus, mida ma juhin, otsustas kuulutada persona non grata'ks (soovimatuks isikuks) Mehhiko suursaadiku Boliivias María Teresa Mercado, Hispaania ajutise asjuri Cristina Borreguero ja konsuli Álvaro Fernándeze,» ütles Lõuna-Ameerika riigi ajutine riigipea.

Áñeze sõnul on kolmel diplomaatil Boliiviast lahkumiseks aega 72 tundi. «On pandud toime tõsine rikkumine Boliivia suveräänsuse ja demokraatia vastu, mida tuleb austada,» lausus ta. 

Mehhiko välisministeerium nimetas väljasaatmistotsust poliitiliseks ja lisas, et on andnud Mercadole juhise kodumaale naasta. 

Diplomaatide väljasaatmine on seotud 20. detsembri vahejuhtumiga Boliivia pealinnas La Pazis, kus Hispaania diplomaadid ja politsei eriüksuse töötajad püüdsid väidetavalt Mehhiko saatkonnast välja aidata Boliivia eelmise valitsuse ametnikku. 

Vastasseisu juured peituvad asjaolus, et Mehhiko varjab oma Boliivia pealinnas La Pazis asuvas saatkonnas umbes 20 Boliivia eelmise valitsuse ametnikku.

Alates sellest kui Áñez paar päeva pärast eelmise presidendi Evo Moralese Boliiviast põgenemist 10. novembril riigi ajutiseks presidendiks sai, on Boliivia võimud väljastanud vahistamismääruse nelja Mehhiko saatkonnas redutava endise ametniku suhtes, süüdistades neid ässitustegevuses ja terrorismis seoses meeleavaldustega, milles hukkus 36 inimest.

Endiste Boliivia ametnike Mehhiko saatkonnas viibimine on toonud La Pazi ja México vahel kaasa mitu tulist sõnavahetust. Boliivia on hoiatanud, et Mehhiko seisab silmitsi väga tõsise probleemiga, kui selle saatkond keeldub tagaotsitavaid ametnikke üle andmast. 

Mehhiko on omakorda süüdistanud Boliivia võime «ahistamise ja hirmutamise» kampaaniaga Viini diplomaatiliste suhete konventsiooni rikkumises, sest Boliivia on paigutanud saatkonna juurde suure arvu politseinikke ja luuretöötajaid. 

Boliivia välisminister Karen Longaric süüdistas paar tundi pärast vahejuhtumit Hispaania saatkonna töötajaid püüetes imbuda koos rühma maskides meestega Mehhiko saatkonda ja seeläbi Boliivia suveräänsuse rikkumises. 

«Me usume, et selle eesmärk oli aidata sealt välja kurjategija Juan Ramón Quintana,» ütles Boliivia siseminister Arturo Murillo laupäeval, viidates Moralese endisele nõunikule. 

«See nurjus,» lisas ta. 

Hispaania välisministeerium on Boliivia süüdistused tagasi lükanud, kuid tõi pühapäeval siiski riigist ära kuus diplomaati. «Ministeerium soovib selgitada, et ajutine asjur oli tegemas kõigest viisakusvisiiti, ja eitab jõuliselt eesmärgi olemasolu hõlbustada hoones redutavate isikute lahkumist,» seisis avalduses. 

Longaric ütles reedel, et Hispaania Boliivia saatkonna töötajatena tuvastatud isikud, keda saatsid kaetud nägudega isikud, püüdsid salatseval ja autul moel siseneda Mehhiko diplomaatilisse residentsi La Pazis. 

Välisministri sõnul olid need isikud eeldatavasti relvastatud, ehkki Boliivias resideeruvatel saatkonnatöötajatel ei ole lubatud kanda relva ega oma isikut varjata. 

Hispaania televisioonis näidatud kaadrites on näha valvureid suunamas oma relvi lähenevale autole. Autost väljub mitu meest, üks neist kandmas suusamaski ja tumedaid prille. 

Autost väljumise järel kostitas mitu Mehhiko saatkonna naaberelanikku neid sõimuga ja hakkas taguma auto kapotti. 

Hispaania ajalehed El País ja El Mundo teatasid, et autost väljunud mehed kuulusid Hispaania politsei eriüksusesse, mille ülesanne on kaitsta diplomaatilist personali. Madrid ei ole seda kinnitanud. 

La Paz on saatnud Madridile kaebekirja, viidates Boliivia suveräänsuse tõsisele rikkumisele, ja koopiad sellest ÜRO-le, Euroopa Liidule ja Ameerika Riikide Organisatsioonile (OAS). 

Mehhiko valitsuse teatel toimus vahejuhtum ajal, kui Borreguero ja Fernández olid lõpetamas kohtumist suursaadik Mercadoga. 

Hispaania diplomaatide ametlikud autod aga jäid neile järele tulemata ja kummalgi neist ei õnnestunud oma autojuhtide ega turvameestega ühendust saada, teatas Mehhiko välisministeerium. 

«Karjumist kuuldes kutsus suursaadik Mercado kaht külalist uuesti residentsi sisenema. Sel hetkel teavitati Hispaania diplomaate sellest, et nende autodel ei lubatud siseneda,» seisis teates. 

Hispaania diplomaatidele anti soovitus lahkuda Mehhiko saatkonnast jalgsi, kuid nad keeldusid sellest ilma turvaeskordita. Viimaks saadeti neile järele Boliivia ministeeriumi auto. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles