Austria Rohelised on saamas loodavas valitsuses neli ministrikohta

Copy
Austria erakonna Rohelised liige ja arvatav järgmine keskkonnaminister Leonore Gewessler 2. detsembril.
Austria erakonna Rohelised liige ja arvatav järgmine keskkonnaminister Leonore Gewessler 2. detsembril. Foto: ALEX HALADA via www.imago-images.de/imago images/Alex Halada/Scanpix

Austria Rohelised näivad olevat saamas valitsuskõnelustel neli ministrikohta, kaasa arvatud keskkonnaministri kohta, ütles erakonna üks esindaja esmaspäeval kõneluste lõpusirgel.

Roheliste liit endise kantsleri Sebastian Kurzi konservatiivse Rahvaparteiga (ÖVP) oleks esimene kord, kui rohelised Austrias riiklikul tasandil võimule saavad. 

Konservatiivse ÖVP eelmine liit paremäärmuslastega lagunes sel aastal korruptsiooniskandaali tõttu. Valitsuse lagunemise tõttu korraldati septembris uued parlamendivalimised, mis suurendasid nii ÖVP kui ka Roheliste mandaatide arvu.

Kurz (33) ja Roheliste juht Werner Kogler (58) teatasid pühapäeval, et tahavad kõnelustega ühele poole saada nädala keskpaigaks. Rohelised on tulemuse kinnitamiseks juba kirjutanud laupäevaks kalendrisse oma parteikongressi.

Valitsusprogrammi üksikasju avaldatud ei ole, kuid esmaspäeval tulid välja esimesed teated ministrikohtade jaotusest.

Roheliste poliitik Leonore Gewessler asub juhtima uut keskkonnaministeeriumi, mille alla lähevad muu hulgas liiklus, taristu, energia ja tehnoloogia, ütles allikas roheliste ridadest AFP-le.

Septembris oma parimat häältesaaki – 13,9 protsenti – tähistanud rohelised saavad veel kolm ministrikohta, lisas allikas. Ta keeldus rohkem üksikasju avaldamast. 

Ajakirjanike andmeil võivad need olla justiits-, sotsiaal- ja naisteministeerium. Senistel andmetel lähevad ÖVP-le kõik ülejäänud ministeeriumid, kaasa arvatud ihaldatud sise- ja rahandusministeerium.

Kurz, kelle erakonda tuntakse range suhtumise poolest immigratsiooni, kogus septembris peetud valimistel 37,5 protsenti häältest.

Tema sõnul asub äsjaloodud integratsiooniministeeriumi juhtima integratsiooniekspert Susanne Raab.

Raab oli üks neist, kes töötas välja 2017. aastal jõustunud ning islamiusule omase nägu katva burka ja niqabi keelanud seaduse.

Oodatavasti lõppevad koalitsioonikõnelused kolmapäeval ning valitsusprogrammi üksikasjad tehakse teatavaks neljapäeval.

Analüütik Thomas Hofer hoiatas, et Kurz võtab vasakpoolsete Rohelistega valitsusse minekuga riski ning võib kaotada paljude konservatiivsete valijate toetuse.

«Kogu see turundus ei muuda fakti, et kesksetes küsimustes on nad (kaks erakonda) teineteisest kaugel,» ütles ta AFP-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles