Taani peaminister: ISIS-ega liitunud naised ei saa kunagi kodumaale naasta (9)

Copy
Taani peaminister Mette Frederiksen.
Taani peaminister Mette Frederiksen. Foto: Eliot Blondet-Pool/SIPA/Scanpix

Taani sotsiaaldemokraadist peaministri Mette Frederikseni sõnul suhtutakse «kalifaati» reisinud inimestesse kõigisse ühtmoodi, sõltumata nende soost.

Taani ei plaani anda ISIS-ega liitunud taanlastele luba naasta kodumaale isegi koos lastega, sõnas peaminister Frederiksen. Taanis on viimasel ajal peetud sarnaselt Soomele arutelusid ISIS-esse kuulunud kaasmaalaste üle ja nende laste võimalikust toomisest Taani. Al-Holi põgenikelaagris on Taani telekanali TV2 teatel umbes 30 last, kelle vanemad on või olid Taani kodanikud.

Taani võimud on praeguseks aidanud kodumaale vaid haavata saanud 13-aastase orvuks jäänud poisi, kelle vanemad liitusid ISIS-ega. Frederikseni sõnul lapsi, kes on jätkuvalt koos emadega, Taani tagasi ei aidata. «Nende emad on teinud valiku,» sõnas Frederiksen intervjuus.

Soomes teatas peaminister Sanna Marini valitsus, et al-Holi põgenikelaagris olevad Soome lapsed tuleb tuua kodumaale võimalikult kiiresti. See võib tähendada, et mõni laps võib Soome tulla koos emaga. Vastava otsuse teevad ametnikud, kes hindavad riiki naasvate inimeste potentsiaalset julgeolekuriski.

Taanis on peaminister Frederiksenil jäigem seisukoht. Telekanalile TV2 ütles ta, et on mures Taani kaitsepolitsei PET hinnangu pärast, et terrorioht riigis on jätkuvalt tõsine. Üks võimalikust ohuallikast on just ISIS-sse kuulunud isikud ja islamirühmituse toetajad.

Frederikseni sõnul suhtutakse äärmusorganisatsiooni kuulunud inimestesse kõigisse ühtmoodi, sõltumata nende soost.

«Avalikus arutelus kuuleb vahepeal seda, et on olemas tõenäoliselt tõsiseid kuritegusid teinud mehed, ja on olemas naised, kes on langenud lõksu,» sõnas Frederiksen. «Mina ei erista naisi ja mehi selles küsimuses. Vahet tehakse täiskasvanute ja laste vahel. Keeruline on aga see, et lapsi ei või emadest eraldada.»

Frederikseni sõnul seostub emadest rääkimine paljudele positiivse kuvandiga. «Ma olen ka ema ja emadele meeldib üldiselt kõik selle sõnaga seonduv. Kuid me peame meelde jätma, millistest naistest me räägime. Need on naised, kes tegutsesid meie soovituste vastaselt, vastupidiselt tervele mõistusele, demokraatia- ja mõttevabadusele ning reisid Süüriasse ja osalesid islamiriigi ning kalifaadi toetamisel.»

Frederikseni hinnangul ei ole naistel mingit põhjust tulla tagasi Taani. «Nad pöörasid Taanile selja. Nad on liitunud ISIS-ega, mis on maailma halvim valitsuskord. Seetõttu, otse loomulikult, ei tohi need naised naasta Taani, kui seda on võimalik vältida.»

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles