Hispaania vastab La Pazile kolme Boliivia diplomaadi väljasaatmisega

BNS
Copy
Hispaania peaminister Pedro Sánchez Pérez-Castejón.
Hispaania peaminister Pedro Sánchez Pérez-Castejón. Foto: STEPHANIE KEITH/AFP/Scanpix Baltics

Hispaania valitsus kuulutas esmaspäeval kolm Boliivia diplomaati soovimatuks isikuks osana diplomaatilisest tülist Madridi ja La Pazi vahel. 

Hispaania peaministri Pedro Sáncheze valitsus teatas, et kolmel Boliivia diplomaadil on riigist lahkumiseks aega 72 tundi. 

Boliivia presidendi kohusetäitja Jeanine Áñez oli paar tundi varem teatanud, et riigist saadetakse välja Mehhiko suursaadik ja kaks Hispaania diplomaati ning neile antakse lahkumiseks aega 72 tundi. 

«On pandud toime tõsine rikkumine Boliivia suveräänsuse ja demokraatia vastu, mida tuleb austada, ning kahjustatud tõsiselt Boliivia põhiseadusliku valitsuse ja rahva väärikust,» lausus ta.

Diplomaatide väljasaatmine on seotud 20. detsembri vahejuhtumiga Boliivia pealinnas La Pazis, kus Hispaania diplomaadid ja politsei eriüksuse töötajad püüdsid väidetavalt Mehhiko saatkonnast välja aidata Boliivia eelmise valitsuse ametnikku. 

Vastasseisu juured peituvad asjaolus, et Mehhiko varjab oma Boliivia pealinnas La Pazis asuvas saatkonnas umbes 20 Boliivia eelmise valitsuse ametnikku.

Hispaania valitsus märkis kolme Boliivia diplomaadi väljasaatmisest teatades, et lükkab kategooriliselt tagasi väited eeldatavast tahtest sekkuda Boliivia sisepoliitilistesse asjadesse, ja hoiatas, et tüli ähvardab tõele mitte vastavate vandenõuteooriate levitamise tõttu kahjustada kahe riigi suhteid. 

«Hispaania soovib säilitada lähedasi sõprus- ja solidaarsussuhteid Boliivia riigi ja vennasrahvaga,» seisis Hispaania välisministeeriumi avalduses, milles ärgitati La Pazi naasma «tervemõistuslikule usalduse ja koostöö teele kahe riigi vahel». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles