Slovakkia ajakirjaniku mõrva vahendaja mõisteti 15 aastaks vangi

BNS
Copy
Meeleavaldajad Slovakkia ajakirjaniku Ján Kuciakit kujutava plakatiga.
Meeleavaldajad Slovakkia ajakirjaniku Ján Kuciakit kujutava plakatiga. Foto: David W Cerny/Reuters/Scanpix

Slovakkias 2018. aastal toimunud ja uuriva ajakirjaniku tapmisega päädinud topeltmõrva vahendaja mõisteti kokkuleppemenetlusega 15 aastaks vangi.

Zoltán Andruskó oli ärimees ja pitsakoha omanik, kui ta tapmisi kavandanud vandenõuga liitus. Mõrvad vallandasid massimeeleavaldused ja kukutasid võimult tollase peaministri Robert Fico.

Ajakirjanik Ján Kuciaki ja tema kihlatu Martina Kušnírová mõrvale järgnenud pahameeletorm sillutas liberaalist korruptsioonivastasele aktivistile Zuzana Čaputovále tee Slovakkia presidendiks saamisele märtsis.

«Pean kohaseks 15 aasta pikkust vangistust,» ütles kohtunik Pamela Záleská ajakirjanikele pärast otsuse avaldamist Pezinoki linna erikriminaalkohtus.

Kuciak uuris Slovakkia ärimehe Marián Kočneri äritegevust, kui tema ja ta kihlatu 2018. aasta veebruaris nende Bratislavas asuva kodu juures maha lasti.

Andruskó oli mõrva vahendaja, kes palkas tulistajad oma sõbra Alena Zsuzsová palvel. Zsuzsová omakorda järgis mõrva korraldaja Kočneri korraldusi.

Kočneri, Zsuzsová ja arvatavate tulistajate Tomáš Szabó ja Miroslav Marčeki üle mõistetakse kohut jaanuaris. Andruskó annab seal ütlusi tunnistajana.

Süüdistuse järgi üritas Kočner esimese hooga leida Kuciaki maine määrimiseks tema kohta musta materjali. Kui see tal ei õnnestunud, siis otsustas ta «kõrvaldada Ján Kuciaki füüsiliselt ja seega hoida ära tema (Kočneri) tegemiste edasine paljastamine».

Kočner, kes on uurimise all ka rolli eest mitmes pettusekaasuses, suhtus kõigile teadaolevalt ajakirjanikesse vaenulikult.

Uurijad selgitasid välja, et Kočner vahetas tuhandeid sõnumeid erakonna Smer-SD kõrgete riigiametnikega.

Endine peaminister Fico on jätkuvalt Smer-SD juht ning paljud arvavad, et ta on jätkuvalt see, kes Slovakkia poliitikas kulisside tagant niite tõmbab.

Samas võib Smer-SD põrgata analüütikute hinnangul raskustele koalitsioonikaaslaste leidmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles