Nissani skandaalne endine juht saabus Liibanoni

Copy
Carlos Ghosn.
Carlos Ghosn. Foto: KAZUHIRO NOGI/AFP

Autotootja Nissani skandaalne eksjuht Carlos Ghosn kinnitas täna, et saabus Jaapanist Liibanoni, ning rõhutas, et ei põgenenud kohtumõistmise eest.

«Olen nüüd Liibanonis ja ma ei ole enam pantvang Jaapani ebaõiglases kohtusüsteemis, kus süü on eeldatud, kus diskrimineerimine on ohjeldamatu ja peamised inimõigused on keelatud,» ütles Ghosn avalduses.

«Ma ei ole põgenenud õigusemõistmise eest - ma põgenesin ebaõigluse ja poliitilise tagakiusamise eest,» ütles Ghosn ja lisas, et saab nüüd meediaga vabalt suhelda ja alustab seda järgmisel nädalal.

Ghosni vastu on Jaapanis esitatud süüdistused mitmes majanduskuriteos. Kohtuistung peaks algama kevadel.

Esialgu ei ole selge, kuidas Ghosnil õnnestus lahkuda Jaapanist, kus ta viibis kautsjoni vastu vabaduses. Tal oli keelatud riigist lahkuda.

Liibanoni võimesindajate andmetel saabus Ghosni riiki eralennukiga Türgist.

Ghosni vanemad on Liibanoni päritolu ja ta on veetnud seal suure osa lapsepõlvest. 

USA väärtpaberite amet SEC esitas eelmisel nädalal Jaapani autotootja Nissani ja tema endise tegevjuhi Ghosni vastu süüdistused, mille järgi peitsid nad investoritelt Ghosni oodatavaks pensioniks minema pidanud 140 miljonit dollarit.

Nissan maksab 15 miljonit dollarit trahvi. SEC esitas süüdistuse ka endisele Nissani juhatuse liikmele Greg Kellyle, kes väidetavalt pettusele kaasa aitas.

Nissani uus juht Makota Uchida on öelnud, et tema prioriteet on taastada usaldus firma vastu pärast Ghosni skandaali, mis raputas nii autofirmat kui selle tööstusliitu Renault' ja Mitsubishiga.

Uchida tunnistas oma ametiaja esimeses avalikus sõnavõtus, et firma on teinud juhtimiskultuuris vigu ja on silmitsi keerulise majandusolukorraga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles