Vihased Iraagi protestijad tungisid Bagdadis USA saatkonna alale (1)

Copy
Protestijad USA Bagdadi saatkonna juures.
Protestijad USA Bagdadi saatkonna juures. Foto: AP / Scanpix

Kümned vihased iraagi protestijad murdsid täna maha Bagdadis asuva USA saatkonna hoonekompleksi ühe värava, tungisid kompleksi alale ja süütasid vastuvõtualal tulekahju, teatasid kohapealsed korrespondendid.

Kompleksis asuvad USA julgeolekujõud lasid taandumiskorraldust eiranud rahvahulga laialiajamiseks käiku pisargaasi ja šokigranaadid.

Uudisteagentuuri Associated Press sõnul kõlasid ka lasud ning kompleksi seest paistsid leegid. Parkimisplatsi lähistel vastuvõtualal alanud tulekahju põhjus pole teada.

Üks valjuhääldist rääkinud mees ärgitas protestijaid kompleksi mitte sisenema. «Sõnum saadi kätte,» ütles ta.

Meeleavaldajad protestisid pühapäeval toimunud USA õhulöökide vastu, mis tapsid vähemalt 25 võitlejat Iraaniga liidus olevast relvarühmitusest Kata'ib Hizbollah.

Kompleksis asuvad USA julgeolekujõud lasid taandumiskorraldust eiranud rahvahulga laialiajamiseks käiku pisargaasi ja šokigranaadid.

Sündmuskohal Associated Pressi reporter nägi kompleksis leeke ja vähemalt kolme USA sõdurit saatkonnahoone katusel. Tulekahju põles kompleksi parkimisplatsi lähistel vastuvõtualal, kuid selle puhkemise põhjus pole esialgu teada. 

Üks valjuhääldist rääkinud mees ärgitas protestijaid kompleksi mitte sisenema. «Sõnum saadi kätte,» ütles ta.

Lähiajaloo üks tõsisemaid rünnakuid saatkonnale toimus pärast USA õhulööke pühapäeval, milles hukkus 25 Iraani toetatud relvarühmituse Kata'ib Hizbollah võitlejat. USA sõjaväe sõnul oli Iraagis ja Süürias toimunud rünnak kättemaks eelmisel nädalal ühele Iraagi sõjaväebaasile tehtud raketirünnakule. Selles hukkus üks USA tsiviiltöötaja ja Washington süüdistab rünnakus Kataeb Hizbollah'd.

Teisipäeval tungisid saatkonda kümned protestijad, kellel õnnestus maha murda saatkonna autopääsla värav. Protestijad, paljud omakaitseväelaste vormides, jäid pärast viite meetrit ühes koridoris seisma ning olid peahoonest vaid umbes 200 meetri kaugusel. Kompleksi peahoone katusel oli näha poolt tosinat USA sõdurit, kes olid suunanud oma tulirelvad protestijatele.

Piirkonnas heljub pisargaasisuits ning vähemalt kolmel protestijal näis olevat raskusi hingamisega. Esialgu pole teada, kas saatkonna töötajad on jätkuvalt põhihoones või nad evakueeriti. USA saatkond pole asja kommenteerinud.

Uudistekanali Al-Jazeera andmetel evakueeritakse USA suursaadik ja saatkonna töötajad, kuid Soome saatkonna ajutine asjur Kim Kuivalainen kinnitas STT-le, et USA saatkonnast saadud info kohaselt ei ole sealseid töötajaid esialgu evakueeritud.

- «Suletud vastupanuliikumise nimel» -

Protestijad riputasid ühele seinale plakati kirjaga «Ameerika on agressor» ning meeleavaldajatega liitusid mõned Iraanile ustavate relvarühmituste komandörid. Nende hulgas on riiklikult toetatud paramilitaarse Rahvamobilisatsiooni Üksuste juht Hadi al-Amiri. See grupp on koondanud enda alla kõik Iraani toetatud relvarühmitused.

Üks hetk ilmus saatkonna juurde ka Iraagi siseminister Yassine al-Yasseri, kes uuris sündmuskohta oma silmaga. Tema sõnul olevat peaminister hoiatanud teda, et USA rünnakutel šiiitide relvarühmitustele saavad olema tõsised tagajärjed.

«See on üks tagajärgedest,» lausus Yasseri. «See on probleem ja häbi valitsusele.»

Tema sõnul toob Iraak protestijate eemalhoidmiseks saatkonna juurde rohkem julgeolekujõude. Seda peeti vihjeks, et Iraagi sõdurid jõuga rahvahulka laiali ajama ei hakka.

Varem skandeeris vihane rahvahulk «Maha USA» ning loopis üle välismüüri veepudeleid ja kive. Siis heiskasid nad Kata'ib Hizbollah' kollased lipud ja sõimasid saatkonna julgeolekutöötajaid, kes püsisid vastuvõtuala värava klaaside taga.

Lisaks kritseldasid protestijad seintele ja akendele punases kirjas «Suletud vastupanuliikumise nimel».

Sajad meeleavaldajad püstitasid saatkonnaala ette ka telgid. Pahameele kasvades süütas rahvahulk kolm treilerit, mida turvamehed saatkonna müüride juures kasutasid.

Rahutuste käigus senistel andmetel keegi viga saanud ei ole ning turvatöötajad olid taandunud saatkonnahoonesse peatselt pärast rahvahulga kogunemist.

Tunde pärast vägivalla puhkemist saabus saatkonna lähistele seitse soomukit umbes 30 Iraagi sõduriga. Nad jäid seisma saatkonna välismüüri lähistele, kuid hoidsid sissetungikohast eemale. Hiljem lähenes saatkonnale neli sõidukit märulipolitseinikega, kuid protestijad blokeerisid nende tee ja sundisid nad taanduma.

USA kaitse- ja välisministeerium pole sissetungi kommenteerinud.

Ühendriikide õhulöögid olid viimaste aastate suurimad Iraagi riiklikult toetatud relvarühmitusi tabanud rünnakud. Õhulöögid ja neile järgnenud üleskutsed kättemaksule on märk Lähis-Idas toimuva USA ja Iraani varisõja ägenemisest.

USA rünnak pahandas nii relvarühmitusi kui ka Iraagi valitsust, mis teatas, et vaatab üle oma suhte USA juhitud sõjalise koalitsiooniga. Valitsus pidas rünnakut Iraagi suveräänsuse raskeks rikkumiseks.

Esmaspäeval osaliselt telepildis edastatud teates ütles Iraagi peaministri kohusetäitja Adel Abdul-Mahdi valitsuse liikmetele, et ta üritas USA operatsiooni peatada, kuid Ameerika ametnikud rõhutasid operatsiooni toimumise vajadust. 

Mahdi kuulutas Ühendriikide õhulöökides tapetute auks välja kolmepäevase leina, mis algas teisipäeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles