Taiwan kiitis heaks Hiina poliitilise sekkumise tõkestava eelnõu

Copy
Hiina poliitilist sekkumist takistava seaduse heakskiitmise vastu protestija Taipeis.
Hiina poliitilist sekkumist takistava seaduse heakskiitmise vastu protestija Taipeis. Foto: AP / Scanpix

Taiwani parlament kiitis täna heaks eelnõu, mille eesmärk on tõkestada Hiina sekkumine Taiwani poliitikasse vähem kui kaks nädalat enne presidendi- ja parlamendivalimisi.

Seaduse heakskiitmisele eelnesid süüdistused, et Hiina asus jõuliselt toetama Taiwani peamise opositsioonierakonna Rahvuspartei (Kuomintangi) kandidaate. Muu hulgas olevat Peking andnud neile kampaania tegemiseks raha ja innustas sotsiaalmeedias inimesi neid toetama.

11. jaanuaril toimuvatel valimistel ennustatakse võitu ametisolevale presidendile Tsai Ing-wenile. See ilmselt hoogustab Pekingi majanduslikku, diplomaatilist ja sõjalist survet Taipeile, sest Tsai keeldub nõustumast Pekingi seisukohaga, et Taiwan on osa Hiinast.

Hiina katkestast sidemed Tsai valitsusega peatselt pärast tema võimulesaamist 2016. aastal. Peking asus seejärel Taiwani diplomaatiliselt isoleerima ning hakkas rööpselt aina rohkem ähvardama Taiwani annekteerimisega.

Teisipäevase parlamendidebati ajal tõid Tsai Demokraatliku Progressipartei (DPP) saadikud välja väited, et Hiina üritab manipuleerida sisepoliitikat demokraatlikes riikides nagu Austraalia. Lisaks tõid nad välja nende riikide valitsuste vastumeetmed.

Eelnõuga üritatakse panna kinni seaduslüngad. Selleks keelatakse dokumendis mis tahes välisjõul teha seadusvastaseid poliitilisi annetusi, levitada valeinfot, korraldada valimiskampaaniaüritusi ning sekkuda valimistesse ja riigivalitsemisse.

Rahvusparteilastest parlamendisaadikute arvates ähvardab eelnõu kõiki Hiinaga läbi käivaid inimesi, kaasa arvatud sadu tuhandeid Hiinas töötavaid, elavaid ja õppivaid taiwanlasi. Süüdimõistetuid saab heaks kiidetud eelnõu pinnalt mõista kuni viieks aastaks vangi ja trahvida üle 333 000 dollariga.

Kuigi eelnõu on olnud parlamendi laual nädalaid, otsustas DPP selle kiirmenetlusse panna, sest Rahvuspartei esitas massiliselt oma kandidaatideks Hiina Kommunistliku Parteiga lähedasi sidemeid omavad inimesed.

Detsembris pidas prokuratuur kinni 10 inimest, kelle seas oli endine Rahvuspartei töötaja. Neid kahtlustatakse dokumentide võltsimises, millega toodi Taiwani tuhandeid mandrihiinlasi. Kahtlustatakse, et mõned neist tulid Taiwani järgi luurama.

Lisaks muretsetakse Taipeis mõjuvõimu üle, mis Pekingil on Taiwani meediagruppide üle. Paljud neist on Hiinas äri- ja poliitsidemeid omavate korporatsioonide käes.

Peking on viimasel ajal üritanud aktiivselt enda poole meelitada ka Taiwani erukindraleid. Neist paljud on pärit Rahvusparteiga liidus Mandri-Hiina peredest, kelle liikmed kolisid saarele pärast Taiwani lahkulöömist 1949. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles