Soome eesistumisajal EL-is jäid mitmed vaidlused lahenduseta

Copy
Euroopa Liidu lipud Euroopa Komisjoni peakorteri ees Brüsselis.
Euroopa Liidu lipud Euroopa Komisjoni peakorteri ees Brüsselis. Foto: Reuters/ScanPix

Soome eesistumine Euroopa Liidus saab täna ametlikult läbi. Kuigi Soome juhtimisel suutis blokk liikuda edasi kliima vallas, siis mitmed rasked ja lahenduseta jäänud vaidlused antakse koos teatepulgaga üle Horvaatiale.

Soome rõhutas oma eesistumise käigus ühiseid väärtusi, õigusriigi põhimõtete järgimist ja kliimavaldkonda.

Varem detsembris teatasid kõik bloki riigid peale Poola, et asuvad taotlema süsinikuneutraalsust 2050. aastaks. Muu hulgas leppisid riigid kokku kestlike investeeringute määratluses ja joogivee kvaliteedinõuetes. 

Lisaks taotles Soome riikidelt ühist seisukohta, et liidu raha tuleb siduda õigusriigi põhimõtte järgimisega. See kanti EL-i finantsraamistiku ettepanekusse novembris. Põhimõtte jõustumise seavad kahtluse alla Poola ja Ungari.

Kui eesistumine lõpeb ametlikult teisipäeval, siis praktikas lõppes see enne jõule. Viimased ministrite tasandi kohtumised peeti mõni nädal tagasi.

Soomel ei õnnestunud lahendada eesistumise ajal Vahemere päästeoperatsiooni ümbritsevat vaidlust. Liikmesriigid tahavad ära oodata Euroopa Komisjoni ettepanekud uue varjupaigasüsteemi kohta.

Lepet ei sündinud ka EL-i raha kasutamises, maksudest kõrvalehiilimise tõkestamises ega Balkani lääneossa laienemises. Põhja-Makedoonia ja Albaania liitumiskõnelustele oli häälekalt vastu peamiselt Prantsusmaa.

Soome eesistumine sattus keerulisele ajale, sest mais toimunud Euroopa Parlamendi valimised ja uue komisjoni moodustamine hoidis bloki seadusandluse pausil. Uus komisjon alustas tööd alles kuu enne Soome eesistumise lõppu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles