Vabaühendus: Süüria kodusõja ohvrite arv oli tänavu konflikti madalaim (1)

Copy
Plahvatus. Pilt on illustreeriv.
Plahvatus. Pilt on illustreeriv. Foto: Lefteris Pitarakis/AP/Scapnix

Süüria pea üheksa aastat kestnud relvakonflikt on nõudnud enam kui 370 000 inimese elu, kuid 2019. aasta hukkunute arv on kogu sõja madalaim, teatas teisipäeval Londonis baseeruv vabaühendus. 

Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse andmeil on tänavu surma saanud 11 215 võitlejat ja tsiviilisikut. Neist 3473 olid tsivilistid, sealhulgas 1021 last. 

Tänavu on Süüria konflikt keskendunud kolmele peamisele rindele. 

Märtsis tõrjusid USA-toetatud kurdi väed äärmusrühmituse Islamiriik (IS) nende viimasest kantsist riigi idaosas Iraagi piiri lähedal. 

Suvel ja viimastel nädalatel on režiimiväed hoogustanud oma sõjalist kampaaniat džihadistide kontrolli all olevas Idlibi provintsis riigi loodeosas. 

Ainuüksi suvel hukkus selles kolme miljoni elanikuga piirkonnas vägivallas tuhatkond tsivilisti. 

Samal ajal tõrjusid Türgi ja selle Süüria liitlased oktoobris alanud pealetungi käigus riigi isaosast kurdi võitlejad, kelles Ankara näeb terroriste.

Vaatluskeskus tugineb ulatuslikule allikavõrgustikule üle kogu Süüria, et dokumenteerida sõda, mis sai alguse režiimivastaste meeleavalduste jõhkrast mahasurumisest 2011. aastal. 

Damaskuse režiim on 2015. aastast alates Venemaa toel mässulistelt ja džihadistidelt tagasi võitnud ulatuslikke alasid. 

2017. aastal hukkus konfliktis üle 33 000 inimese, kuid järgmine aasta veidi üle 19 600 inimese. 

Veriseim oli 2014. aasta, kui surma sai umbes 76 000 inimest. Sel aastal hõivas IS Süürias ja Iraagis ulatuslikke alasid. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles