Prantsuse president lubas uusaastakõnes pensionireformi ellu viia (1)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron esinemas uusaastakõnega.
Prantsuse president Emmanuel Macron esinemas uusaastakõnega. Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse president Emmanuel Macron lubas eile uusaastakõnes, et tema valitsus viib pensionireformi ellu, seda hoolimata ametiühingute ägedatest protestidest.

«Pensionireform viiakse ellu,» ütles Macron televisioonis edastatud pöördumises. Ta avaldas lootust, et plaanist loobumist nõudvate ametiühinguliidritega jõutakse kiiresti kokkuleppele.

Macron möönis, et pensionireformi suhtes on inimestel muresid, kuid lisas, et need ei saa viia tegevusetuseni.

Pensionireform näeb ette praeguse 42 pensionisüsteemi üheks koondamist ning punktisüsteemi. See ei ole meeltmööda paljudele avaliku sektori töötajatele, näiteks vedurijuhtidele, sadamatöölistele ja Pariisi ooperi töötajatele, kes saavad praeguse süsteemidega soodustusi ja varem pensionile.

Reform näeb ette ka väiksema tasu maksmist neile, kes jäävad pensionile praegu seaduses ette nähtud 62. eluaastast uue pensioniea 64 aasta asemel.

27 päeva kestnud transpordistreik on praeguseks pikim tööseisak Prantsusmaal alates 1980. aastate keskpaigast. Esmaspäeval ei olnud käigus pooled TGV kiirrongid, kohalikus rongiliikluses olid häired veelgi suuremad.

Raudteefirma SNCF teatas aga esmaspäeval, et kompanii töötajatest streigib vaid 7,1 protsenti, sealhulgas kolmandik vedurijuhtidest, mis on väikseim arv alates streigi algusest 5. detsembril. 

Pariisis oli esmaspäeval täielikult suletud vaid kaks metrooliini 16-st, kuigi teised töötasid miinimumgraafikuga hommikustel ja õhtustel tipptundidel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles