Uus aasta algas maailmas tulevärgi, suitsu ja pisargaasiga

Copy
Meeleavaldus aastavahetusel Hongkongis.
Meeleavaldus aastavahetusel Hongkongis. Foto: Willie Siau / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Uus aasta saabus New Yorgis tavapärase kristallpalli langemisega Timesi väljakul, streikivas ja pisargaasivinas Pariisi saadeti vana aasta ära ilutulestikuga ning Londonis lõi pärast pikka remonti taas Big Ben.

Miljardid maakera elanikud võtsid 2020. aasta vastu tavalisest väiksemate lootustega, sest rahutut 2019. jäävad meenutama poliitilisi ümberkorraldusi ja kliimamuutuse vastaseid samme nõudvad demonstratsioonid.

«Ma ei ole tulevikule mõeldes eriti optimistlik,» tunnistas 29-aastane Natalie Reinhart New Yorgis uue aasta saabumist oodates.

«Ma ei usu, et keegi peab maailma väga heaks kohaks, ja minu arvates on see üks kümnendit määratlev tunnus.»

«Õhus on mingit varjamatut pessimismi. Isegi popplaulud on kurvad,» tõdes ameeriklane.

Pidu ei jäänud New Yorgis sellegipoolest pidamata, nagu ka mujal maailmas.

Tšiilis kogunesid tuhanded meeleavaldajad Santiago Plaza Italiale, mis on olnud oktoobrist alates president Sebastián Piñera vastaste protestide epitsentriks, et võtta uus aasta «väärikalt vastu».

Üks suuremaid pidustusi oli Brasiilias Rio de Janeiros, sellest võttis osa ligikaudu kolm miljonit inimest. Valgesse riietunud rahvahulk kuulas kontserte ja jälgis Copacabana rannas tavapärast ilutulestikku.

Pariisis tulid kümned tuhanded inimesed Champs-Élysées'le hoolimata nädalaid väldanud transporditöötajate streigi vintsutustest.

Triumfikaart valgustavast tuleetendusest osa saamiseks tuldi kohale jala, ratta, takso ja mõned ka metrooga.

Londonis sai Thamesi kallastele kogunenud rahvahulgale osaks viimane tulevärk enne Brexitit.

Remondi tõttu ligi aasta vaikinud Big Ben lõi 12 korda.

Eelnenud aasta, mille märksõnaks kujunes Brexit, oli kõike muud kui rahulik. Peaminister Theresa May oli sunnitud lahkuma, uus valitsusjuht Boris Johnson on tõotanud Ühendkuningriigi 31. jaanuariks Euroopa Liidust välja viia, ja paistab, et ta teebki oma lubaduse teoks.

Lähis-Idas pingestusid aasta viimastel päevadel taas USA-Iraani suhted, Dubais aga valgustas ilutulestik taevast maailma kõrgeima hoone Burj Khalifa taustal.

Suitsust läkastav Sydney võttis kõigest hoolimata uue aasta vastu ilutulestikuga, ehkki selle vastu oli allkirja andnud üle 280 000 inimese ja mujal Austraalias valgustasid paljudes kohtades öötaevast hoopis võsapõlengud.

Hongkongis, kus rahvas on tänavatel demokraatiat nõudnud juba pool aastat, tervitati ka uut aastat pisargaasi ja veekahuritega. Uus suur protestimarss on kavas ka kohe aasta esimesel päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles