Iraani-meelsed protestijad lahkusid USA Bagdadi-saatkonnast (4)

Copy
Protestijad ja relvarühmituste võitlejad viskamas 1. jaanuaril tagasi gaasikanistrit Bagdadis asuva USA saatkonna suunas.
Protestijad ja relvarühmituste võitlejad viskamas 1. jaanuaril tagasi gaasikanistrit Bagdadis asuva USA saatkonna suunas. Foto: THAIER AL-SUDANI / REUTERS / SCANPIX

Iraani-meelsed protestijad lahkusid täna USA saatkonnast Bagdadis pärast seda, kui poolsõjaväeline rühmitus Hashed al-Shaabi andis oma poolehoidjaile korralduse aktsioon lõpetada. 

 

Tuhanded Iraanile lähedaste Iraagi relvarühmituste toetajad kogunesid eile saatkonna ette, et väljendada viha USA õhurünnakute vastu, milles hukkus 25 Iraani-meelset võitlejat.

Protestijad läbisid suurema vaevata kontrollpunktid, mis peaksid kaitsma rangelt valvatavat Rohelist Tsooni, tungisid vastuvõtualale ja kirjutasid seintele Teherani toetavaid sõnumeid.

Sissetungijad panid saatkonna värava ees üles 50 telki ja tõid kohale isegi tualetikabiini, ning teatasid, et jäävad kohale, kuni USA väed Iraagist lahkuvad.

Kolmapäeva hommikul liikus mitusada demonstranti lähemale ainsale müürile, mis eraldab neid saatkonnakompleksist, ja panid põlema Ühendriikide lipud.

Vastuseks tulistasid saatkonna territooriumil viibivad julgeolekujõud protestijate suunas pisargaasi. Kuni 20 inimest sai viga ja toimetati kiirabiga minema.

Iraagi peaministri kohusetäitja Adel Abdel Mahdi kutsus vihast rahvahulka saatkonnast lahkuma, kuid enamik neist keeldus seda tegemast ja veetis öö telkides. 

Pärastlõunal ärgitas Hashed oma poolehoidjaid saatkonnast lahkuma ja «austusest riigi vastu» grupeeruma ümber väljaspool Rohelist Tsooni.

«Olete oma sõnumi edasi andnud,» märkis Hashed oma avalduses.

Rühmitus Kata'ib Hizbollah, mis oli USA rünnakute sihtmärgiks deklareeris esialgu, et jääb saatkonna territooriumile, kuid hiljem lausus rühmituse kõneisik Mohammad Mohyeddin, et lõpuks otsustati siiski järgida Hashedi korraldust.

«Me saavutasime tohutu võidu: me saabusime USA saatkonda, mida keegi varem ei ole teinud,» märkis ta AFP-le. 

«Nüüd on pall parlamendi väljakupoolel,» ütles Moyheddin, viidates seadusandjate katsetele võtta seaduslik kaitse Iraagis paiknevalt 5200-liikmeliselt USA sõjaväekontingendilt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles