Limonov ei saanud õigust ka ülemkohtus

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teise Venemaa liider Eduard Limonov
Teise Venemaa liider Eduard Limonov Foto: SCANPIX

Venemaa ülemkohtu seisukoha järgi on keskvalimiskomisjoni otsus mitte registreerida Eduard Limonovit presidendikandidaadiks vastavuses seadustega.

Lisaks lükkas kohus tagasi erakonna Teine Venemaa liidri Limonovi nõudmise peatada valimiskampaania ja lükata 4. märtsiks 2012 välja kuulutatud presidendivalimised edasi, vahendas RASPI.

Nii lükkas ülemkohus tagasi Teise Venemaa liidri kassatsioonikaebuse, mille mees oli esitanud 27. detsembril.

Nüüd kavatseb Limonov kaevata edasi Euroopa Kohtusse. «Me läheme otsekohe Strasbourgi. Meie huvides on teha seda võimalikult kiiresti,» teatas poliitik.

Vene keskvalimiskomisjon keeldus Limonovit presidendikandidaadiks registreerimast, kuna tal polnud esitada notariaalselt kinnitatud protokolli teda toetavate valijate kohta.

Teise Venemaa liidri poolehoidjad pidid kogunema 11. detsembril Izmailovo hotellis, kuid remondi ettekäändel ei lastud opositsionääre hoonesse. Notar keeldus kinnitamast valijate allkirju väljapool hoonet ja seega otsustati tema teenetest loobuda ja anda dokumendid otse keskvalimiskomisjonile.

Limonovi advokaat Jevgeni Arhipov ütles kohtus, et keskvalimiskomisjon võltsis valijate allkirjadega protokolli, kuid ameti esindajate kinnitusel on see võimatu.

Lisaks Limonovile keeldusid keskvalimiskomisjon ja ülemkohus presidendikandidaadiks registreerimast üksikkandidaati Nikolai Levašovit, kes aastatel 1995-2006 elas USAs.

Ülemkohtu kassatsioonikolleegium vaatas üle Boriss Mironovi küsimuse ja leidis, et keskvalimiskomisjoni eitav otsuse presidendikandidaadiks registreerimise osas vastab seadustele.

Seoses sellega muutis see ära esimese astme kohtu esmaspäeval langetatud otsuse, mille järgi ei vastanud keskvalimiskomisjoni eitav otsus seadustele.

Valimiskomisjon pidas tema 2005. aastal ilmunud brošüüri ekstremistlikuks ja seetõttu keeldus publitsisti registreerimast.

Keskvalimiskomisjon on registreerinud ametlikeks presidendikandidaatideks kõigi parlamendis olevate erakondade esindajad (Vladimir Putin, Gennadi Zjuganov, Sergei Mironov, Vladimir Žirinovski).

Üksikkandidaatidena on kirjas Pravoje Delo endine liider Mihhail Prohhorov ja Jabloko liider Grigori Javlinski, kuid nemad peavad enne 18. jaanuari koguma kaks miljonit toetusallkirja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles