Horvaatia välisminister: prioriteedid on Brexit ja EL-i laienemine

Copy
Horvaatia välisminister Gordan Grlić-Radman.
Horvaatia välisminister Gordan Grlić-Radman. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Euroopa Liidu eesistumise üle võtnud Horvaatia välisminister tõstis kolmapäeval pooleaastase presidentuuri prioriteetidena esile Brexitit ja Euroopa Liidu laienemist. 

EL-i noorimal liikmel Horvaatial seisab ees palju tööd ja tähtis ülesanne on teha seda kõigi EL-i liikmete huvides parimal võimalikul moel, lausus välisminister Gordan Grlić-Radman telekanalile N1. 

«Esmajärjekorras tuleb korraldada liidu ja Ühendkuningriigi suhteid,» märkis ta Horvaatia Viini saatkonnas korraldatud tseremoonial.  

Suurbritannia lahkub praeguse ajakava kohaselt 31. jaanuaril EL-ist, kuid jääb EL-iga aasta lõpuni seotuks üleminekuperioodi kaudu. Samal ajal püüavad EL-i ja Briti läbirääkijad saavutada kokkulepet poolte tulevastes suhetes. 

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen väljendas hiljuti kahtlust selle üle, kas EL ja Ühendkuningriik suudavad 11 kuu jooksul kaubanduslepingus kokkuleppele jõuda. 

Veel üks Horvaatia EL-i eesistumise väljakutse on suhted blokiga liituda soovivate Lääne-Balkani riikidega, sest EL-is on olnud laienemisega seoses on eri lähenemisi, lausus Grlić-Radman. 

Kandidaatriikide suurtest ootustest hoolimata toetab Horvaatia seda, mis on realistlik ja võimalik, ütles välisminister. 

«EL-iga liitumise protsess ei kesta ühe päeva; me pingutasime kõigile kriteeriumitele ja standarditele vastamiseks väga kõvasti,» märkis ta. 

EL-iga on liitumiskõnelused pooleli Serbial ja Montenegrol. Albaania ja Põhja-Makedoonia ei ole liitumiskõneluste alustamiseks seni veel kutset saanud, oktoobris blokeeris Põhja-Makedooniaga läbirääkimiste alustamise Prantsusmaa. 

Horvaatia on koos 2004. aastal EL-iga liitunud Sloveeniaga ainus endisest Jugoslaaviast ühendusse pääsenud riik. Zagreb liitus EL-iga 2013. aasta 1. juulil.

Zagreb esitas 2019. aasta lõpus oma eesistumisprogrammi, milles märgitakse, et «tugev Euroopa» peab lahendama edasise majandusarengu probleemid, tegelema erakorralise kliimaolukorraga, reguleerima rännet ning võitlema desinformatsiooni ja populismi vastu.

Need ülesanded kavatseb Zagreb lahendada nelja prioriteedi alusel, mis on välja toodud järgmiselt: arenev Euroopa, omavahel ühendatud Euroopa, kaitsev Euroopa ja silmapaistev Euroopa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles