López Obrador: narkoparun Guzmánil oli Mehhiko presidendiga samaväärne võim

Copy
Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador 27. detsembril pealinnas Méxicos asuvas presidendipalees pressikonverentsi andmas.
Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador 27. detsembril pealinnas Méxicos asuvas presidendipalees pressikonverentsi andmas. Foto: HENRY ROMERO/REUTERS/Scanpix

Mehhiko president Andrés Manuel López Obrador kritiseeris kolmapäeval oma eelkäijaid väitega, et narkoparun Joaquin "El Chapo" Guzmánil oli enne tabamist riigi presidendiga sama palju võimu. 

López Obrador loetles Mehhiko lõunaosast Palenque linnast tehtud videopöördumises oma valitsuse esimese 13 kuu saavutusi ja mainis ka väljakutseid, millest peamine on hoogustuv vägivald. 

President ütles, et on juba kaotanud eelmistes valitsustes vohanud kõrgetasemelise korruptsiooni, kuid märkis, et on elutähtis tõmmata selge joon kuritegelike elementide ja võimude vahele, et need kaks leeri tulevikus enam ei seguneks. 

«Oli aeg kui Guzmánil oli sama palju võimu või mõju kui presidendil, sest oli olemas vandenõu, mis tegi raskeks kuritegusid sooritanud isikute karistamise. Sellest on juba saanud ajalugu, see on leidnud oma koha ajaloo prügikastis,» lausus López Obrador.

Ta näis viitavat Mehhiko endise avaliku julgeoleku ministri Genaro García Luna vahistamisele ja süüdimõistmisele detsembris. García Luna oli minister aastatel 2006-2012 valitsenud president Felipe Calderóni valitsuses. 

Enne Calderóni valitsusega liitumist juhtis García Luna eelmise presidendi Vicente Foxi ajal USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) Mehhiko vastet Föderaaluurimisametit.

Ühendriikide Florida osariigis elanud ja Texases vahistatud García Lunale esitati New Yorgi föderaalkohtus süüdistus kolmes kokaiinikaubitsemise ja ühes valeütluste andmise süüdistuspunktis. USA prokurörid süüdistavad teda miljonite dollarite väärtuses altkäemaksu võtmises Guzmáni Sinaloa kartellilt vastutasuks sellel sekkumata tegutseda lubamisele.  

USA kohus mõistis Guzmáni eelmise aasta juulis narkokuritegude eest eluks ajaks vangi. 

López Obradori avaliku julgeoleku minister Alfonso Durazo kordas kolmapäeval presidendi märkusi korruptsiooni väljajuurimise kohta julgeolekujõududes. 

Durazo ütles mitmes Twitteri-postituses, et valitsus värbab loodavasse rahvuskaarti 2020. aastal 21 170 inimest ja jätkab selle kohaloleku laiendamist riigis. President loodab, et uus föderaalne julgeolekujõud suudab ohjeldada vägivalda, mille raames sooritati Mehhikos 2019. aastal rekordarv mõrvu.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles