VIDEO ⟩ Indoneesia üleujutustes hukkus 43 inimest

Copy

Indoneesia pealinnas Jakartas ja selle lähipiirkondades on üleujutustes ja neist põhjustatud maalihetes surma saanud vähemalt 43 inimest, teatasid võimud. Kodudest on evakueeritud ligikaudu 192 000 inimest.

«Kõik on kadunud,» ütles poeomanik Aminah AFP-le. «Ma jätsin kõik endast maha, sest tundsin hirmu nii kõrgele ulatunud vee ees.»

Jakarta suurlinnastus sai viimase 24 aasta intensiivseima vihmasaju põhjustatud üleujutustes surma vähemalt 43 inimest. Politsei sõnul on kadunud veel paarkümmend inimest.

Hukkunud olid vanuses 8–82 eluaastat. Osa inimesi suri alajahtumise tagajärjel, osa uppus või sai elektrilöögi. Jakarta lähedal hukkus neljaliikmeline lastega pere gaasimürgistuse tagajärjel, kui kasutati gaasiga töötavat elektrigeneraatorit.

Üleujutuste tõttu on kodudest evakueeritud umbes 192 000 inimest. Riikliku katastroofileevendusameti pressiesindaja Agus Wibowo sõnul aitavad inimesi evakueerida 120 000 päästjat, kes kasutavad selleks täispuhutavaid kummipaate.

Inimestel on puudu nii puhtast joogiveest kui ka toidust. Riigi terviseministeerium andis 11 000 tervishoiutöötajale ülesande jagada inimestele ravimeid ja hügieenitarbeid, et vältida nakkushaiguste levikut.

Imiku evakueerimine kummipaadiga Indoneesia pealinnas Jakartas.
Imiku evakueerimine kummipaadiga Indoneesia pealinnas Jakartas. Foto: Antara Foto Agency/REUTERS/Scanpix

«See ei ole tavaline vihmasadu,» ütles meteoroloogiaagentuur BMKG, kelle esindaja sõnul pole ühel päeval nii palju vihma sadanud alates 1996. aastast. Tugev vihmasadu jätkub nädalavahetusel. 

Mitu pealinna piirkonda on suurvee tõttu elektrita, osa trammiliine ja üks lennujaam ei tööta. Majade fassaadidel nähtavale tulnud randid näitavad, et üleujutuste tipphetkel ulatus vesi hoonete teise korruseni. Bogori ja Depoki linnaosades on mussoonvihmad ja üle kallaste tõusnud jõed põhjustanud ka maalihkeid. 

Vana-aastaõhtul sadas Jakartas ja Lääne-Jaava märgipiirkondades maha kuni 37 sentimeetrit vihma, mille tagajärjel tõusid Ciliwungi ja Cisadane jõgi üle kallaste. 

Indoneesia president Joko Widodo kirjutas Twitteris, et olukord osutus tõsiseks, sest üleujutuste takistamiseks mõeldud taristuprojektid pole õigel ajal valmis saanud.

Jakartas elab kümme miljonit inimest ning sellega külgnevas suurlinnastus veel 20 miljonit.

Ligi 500 aasta eest Hollandi kolonistide rajatud Jakarta on Indoneesia poliitiline süda, aga ka maailma üks kiiremini maasse vajuvaid linnu. Ekspertide arvates võib linn vajuda allapoole veepiiri 2050. aastaks. Probleemi põhjus on peamiselt liigne põhjavee ammutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles