Hiinas jäid kadunuks aktivistid

Copy
Eelmise aasta lõpus jäi Hiinas kadunuks aktivist Xu Zhiyong. Inimõigusorganisatsioonide sõnul püüavad võimud üha aktiivsemalt demokraatlikke liikumisi maha suruda.
Eelmise aasta lõpus jäi Hiinas kadunuks aktivist Xu Zhiyong. Inimõigusorganisatsioonide sõnul püüavad võimud üha aktiivsemalt demokraatlikke liikumisi maha suruda. Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Eelmise aasta viimastel päevadel peeti kinni või jäi kadunuks mitu advokaati ja aktivisti, kes osalesid demokraatiameelsel kogunemisel, ütlesid inimõigusorganisatsioonid.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch (HRW) teatel osalesid vahistatud ja kadunuks jäänud inimesed detsembris rahumeelsel ja eraruumides toimunud kohtumisel Xiamen Shi rannikulinnas, kus arutati poliitilisi teemasid, eelkõige Hiina demokraatlikku üleminekut. 

Aktivistide vahistamine on NRW sõnul seotud võimude püüdega demokraatlikke liikumisi ja kodanikeõigusi maha suruda. See protsess on muutunud intensiivsemaks pärast president Xi Jinpingi võimuletulekut, mil vahistatud on nii inimõigusadvokaate, tööliste õiguste eest võitlevaid aktiviste kui tudengeid.

Jõulude ja aastavahetuse periood on traditsiooniliselt selline, mille Hiina võimud on valinud tuntud dissidentide vangistamiseks. Põhjuseks rahvusvahelise meedia pühadeaegne vähendatud tähelepanu Hiinas toimuvale.

«Pole ime, et nad valisid aktivistidele jahi pidamiseks sellise aja,» ütles NRW-i teadur Wang Yaqiu. «See vahistamiste laine ja ahistamine on osa laiemast püüdest kodanikuühiskonda maha suruda.»

Vahistatute seas on Pekingis elav advokaat Ding Jiaxi, kes on varem vahistatud ametnike seas lokkava korruptsiooni vastu protestimise eest. 

Vähemalt seitse inimest pääses pärast vahistamist ja politseinike küsimustele vastamist uuesti vabadusse.

Aktivist Xu Zhiyong ja inimõigusteadvokaat Tang Jingling aga on tänaseni kadunud ja lähedastel pole õnnestunud nendega kontakti saada.

Kaks aktivisti on vahistatud «riigivõimu kukutamise» paragrahvi alusel, mida kasutatakse Hiinas sageli selleks, et vaigistada dissidente.

Inimõigusorganisatsiooni Amnesty International teadur Patrick Poon ütles, et aasta lõpus toimunud aktivistide mahasurumine näitas, et Hiina võimud ei tolereeri demokraatia ja inimõiguste teemalisi arutelusid isegi siis, kui need toimuvad eraviisiliselt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles