Türgi parlament kiitis heaks vägede saatmise Liibüasse (1)

Copy
Trump hoiatas kõnes Türgit sekkumise eest Liibüa siseasjadesse ja märkis, et välissekkumine vaid süvendab Liibüa probleeme.
Trump hoiatas kõnes Türgit sekkumise eest Liibüa siseasjadesse ja märkis, et välissekkumine vaid süvendab Liibüa probleeme. Foto: HANI AMARA/REUTERS/Scanpix Baltics

Türgi parlament andis täna heakskiidu vägede saatmisele Liibüasse, et toetada rahvusvaheliselt tunnustatud Tripoli valitsust võitluses riigi idaosa valitsuse üksustega, kes on praegu pealetungil pealinnale.

Vägede lähetamine kiideti erakorralisel istungil heaks häältega 325-184. Võimalik missioon saab aastase mandaadi.

Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud ühtsusvalitsus (GNA) eesotsas peaminister Fayez Sarrajiga püüab seista vastu kindral Khalifa Haftari vägede pealetungile. Lahingud ähvardavad vallandada riigis 2011. aastaga võrreldava vägivalla.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan allkirjastas detsembris Sarrajiga sõjalise leppe, mis lubab Ankaral saata Liibüasse sõjaväeeksperte ja sõjaväelasi. Sõjaline lepe ja sellega koos allkirjastatud merepiirilepe on tekitanud pahameelt nii regioonis ja kaugemalgi.

Valitsusel on õigus otsustada vägede suuruse, koosseisu ja Liibüasse saatmise aja üle. Türgi asepresident Fuat Oktay ütles uudisteagentuurile Anadolu, et Türgi saadab «vajaliku hulga vägesid, kui selleks on vajadus».

Neljapäeval pidas Erdoğan telefonikõne USA riigipea Donald Trumpiga, et Liibüa olukorda arutada. Trump hoiatas kõnes Türgit sekkumise eest Liibüa siseasjadesse ja märkis, et välissekkumine vaid süvendab Liibüa probleeme.

«USA president edastas Türgi riigipeale oma hinnangu, et välissekkumine muudab olukorra Liibüas veel keerulisemaks,» ütles Valge Maja pressiesindaja Hogan Gidley.

Türgi asepresident Fuat Oktay ütles kolmapäeval uudisteagentuurile Anadolu, et vägede saatmise täpset kuupäeva pole määratud. «Me oleme valmis, meie relvajõud ning kaitseministeerium on valmis,» lisas ta.

Haftari Liibüa Rahvusarmee (LNA), mis koosneb sõjaväeüksustest, äärmuskonservatiivsetest salafistidest ja hõimuvõitlejatest, alustas aprillis pealetungi Tripolile, olles eelnevalt vallutanud suure osa Ida-Liibüast islamimässulistelt ja teistelt vastastelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles