Soomes tegid kütusehinnad läbi suure hinnatõusu (4)

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Konstantin Sednev / Postimees

Kütusehinnad tõusid täna Soomes oluliselt, kõige rohkem Helsingis ja selle lähipiirkonnas.

Mitmes tanklas tõusis diisli hind ööpäeva jooksul üle kümne, isegi 12 senti ehk 1,50 euroni liitri kohta. Veel eelmise aasta viimastel päevadel oli liitrihind alla 1,40 euro, kohati umbes 1,37 eurot liitri kohta.

95E-bensiini hind tõusis 1,50 eurost 1,60 euroni liitri kohta ning 98E bensiini hind 1,57 eurost 1,74 euroni liitri kohta.

Kütusefirma ST1 müügi- ja turundusjuht Mikko Reinekari sõnul on kiire kütusehinna tõus tingitud mitmest põhjusest. Näiteks maailma naftahindade tõusust, lõpptoodangu hinnast maailmaturul, aktsiisist, logistikast ja kohalikust konkurentsist.

«Kuna siin on taustal ka pikad pühad, siis argipäeva saabudes on hinnad tõusnud lakke,» sõnas Reinekari. Tema sõnul kerkib turust tulenevaid hinnatõuse esile umbes viis korda nädalas. Kõige suurema muutuva tegurina toob Reinekari välja kohaliku konkurentsi.

«Selle tõttu võivad hinnad liikuda väga tugevalt ühes või teises suunas. Ja seda juhtub ülepäeviti. Ühel päeval üles ja teisel alla.» Reinekari rõhutab, et selline ühe päeva muutus ei ole kuidagi harukordne. See lihtsalt juhtus aastavahetusel.

«Need hinnad liiguvad sama võimsalt mitmes paigus ka argipäeviti.»

Samal arvamusel ollakse ka Nestes. Muutused maailmaturul on Soomes tunda. Kõige suuremad tegurid on Neste hinnangul kohalik konkurents ning nafta hind, kõige väiksem tegur aga valuutakursid.

«Kahe viimase nädala ajal on toornafta hind tõusnud ning see on tõstnud ka lõpptoote hinda,» sõnas Neste Soome kütusevõrgu ja müügi eest vastutav Katri Taskinen.

Kütusehinna tõusus on tunda ka biokütuste osakaalu kasv. Uuel aastal peab kütusetarnijate müüdavast kütusest olema 20 protsenti biotoodang. Eelmisel aastal oli kohustus 18 protsenti.

«See tähendab seda, et lõpptoote hinda tõstvate uute komponentide määr kasvab. Need on palju kallimad kui tavapärased fossiilsed komponendid. See kajastub hindades,» sõnas Taskinen. Ta ei kommenteerinud kohustuse mõju hulgimüügihindadele, kuid kinnitas, et kohustuse täitmine ei valmista neile raskusi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles