Kataloonia separatistide partei toetas Hispaania peaministrit

Copy
Kataloonia Vabariikliku Vasakpartei (ERC) neljapäevasel koosolekul.
Kataloonia Vabariikliku Vasakpartei (ERC) neljapäevasel koosolekul. Foto: JOSEP LAGO/AFP

Separatistlik Kataloonia Vabariiklik Vasakpartei (ERC) avaldas neljapäeva õhtul toetust Hispaania sotsialistide liidri Pedro Sáncheze uuele ametiajale valitsusjuhina.

Kataloonia vanima ja suurima iseseisvusmeelse erakonna toetus on selge signaal, et mitu kuud kestnud poliitiline ummikseis eurotsooni suuruselt neljandas majanduses saab läbi.

ERC rahvuskomitee kinnitas, et erakond toetab Sánchezt parlamendis korraldataval usaldushääletusel. Erakonna 13 seadusandjat jätavad usaldushääletusel hääle andmata, mis võimaldab Sánchezel jääda võimule.

Sanchez vajab võimulesaamiseks esimesel, arvatavasti 5. jaanuaril toimuval hääletusel 350-liikmelises parlamendis vähemalt 176 seadusandja toetust

Sáncheze Sotsialistlik Töölispartei (PSOE) võitis 10. novembril parlamendis 120 mandaati ja ta on sõlminud koalitsioonileppe vasakpoolse Podemosega, mis võitis 35 mandaati.

PSOE on kindlustanud ka endale mitme väiksema partei toetuse, kuid vajas veel 13 saadikukohta võitnud Kataloonia separatistliku erakonna ERC toetust.

Belgia kohus peatas varem päeval kahe Euroopa Parlamenti valitud endise Kataloonia liidri Hispaaniale väljaandmise menetluse. Hispaania on esitanud Belgiale taotluse endise Kataloonia presidendi Carles Puigdemonti ja tervishoiuministri Toni Comíni väljaandmiseks, et nende üle kohut mõista.

Belgias eksiilis elavad Kataloonia poliitikud valiti eelmise aasta märtsis europarlamenti.

Euroopa Kohus otsustas detsembris, et Euroopa Parlamendi saadikutena on nad puutumatud. Sellega otsustas nõustuda ka Hispaania väljaandmistaotlust menetlev Belgia kohus.

Puigdemont ja Comín põgenesid 2017. aastal Kataloonia nurjunud iseseisvuskatse järel vangipaneku kartuses Hispaaniast ja on elanud sestpeale Belgias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles